Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Ako uľahčiť posledné chvíle života nevyliečiteľne chorým deťom

Foto: Beháme pre srdce

Príďte nás podporiť 29. septembra do Knižkovej doliny v Rači. Amfiteáter bude dejiskom 2. ročníka charitatívneho behu – Beháme pre srdce. Spolu podporíme detský mobilný hospic – Pod krídlami Dominiky.

Bratislava 5. septembra (OTS) - Detský mobilný hospic – Pod Krídlami Dominiky je nezisková organizácia, ktorá pomáha nevyliečiteľne chorým deťom prežiť posledné chvíle života s rodičmi a ich najbližšími doma, mimo nemocnice. Žaneta Petrášová spolu s manželom sa po strate dcéry Dominiky rozhodli, že nebudú iba oporou pre malých pacientov, ale aj pre ich rodičov. Vlastná rodinná tragédia ich podnietila k tomu, aby založili zariadenie, ktoré nesie meno ich dcéry Dominiky a tá sa stala zároveň patrónkou detského mobilného hospicu.
Foto: Beháme pre srdce

Naše občianske združenie LAMU sa preto rozhodlo, že 2. ročník charitatívneho behu – Beháme pre srdce, bude venovaný týmto malým pacientom. Príďte nás podporiť 29. septembra! Beháme pre srdce, beháme pre detský hospic – Pod krídlami Dominiky. Bežať bude aj Sajfa a našu akciu podporilo mnoho umelcov: Kali, Dominika Mirgová, Marek Fašiang, Gizka Oňová či Petra Polnišová.
Foto: Beháme pre srdce

Vieme vôbec, čo je to paliatívna starostlivosť?
Jedna zo smutných slovenských štatistík hovorí o tom, že v roku 2017 bol počet detí, ktoré trpeli nevyliečiteľnou, život ohrozujúcou chorobou takmer 4000. Vedeli ste, že takmer polovica z nich si vyžadovala špecializovanú, tzv. paliatívnu starostlivosť? A vieme vlastne, čo je to paliatívna starostlivosť?

Čo je náplňou práce detského mobilného hospicu?
• Starostlivosť o dlhodobo a ťažko choré deti a deti v poslednom štádiu ochorenia od 0-18 rokov
• Starostlivosť o deti je v ich domácom prostredí
• Táto starostlivosť je monitorovaná lekárom a sestrami. A to z dôvodu, že ochorenia sprevádzajú ( bolesť, vracanie, hnačka, infekcie, preležaniny). Deti musia dostávať infúzne podávanie liekov, odberá sa im biologický materiál, ktorý sa odnáša do laboratória.
• Dôležitá je i rehabilitačná starostlivosť ( deti po ťažkých zákrokoch, ktoré sú dlhodobo ležiace, a trpia rôznymi poruchami …..)
• Tieto deti nevyhnutne potrebujú starostlivosť špeciálneho pedagóga

Foto: Beháme pre srdce

Pri tomto však úloha detského hospicu zďaleka nekončí
Keď je rodič konfrontovaný s touto ťažkou životnou situáciou, sú ďalšie asistenčné služby nevyhnutnou súčasťou detského mobilného hospicu. Pomáha im pri vybavovaní príspevkov. Deťom poskytuje bezplatnú prepravu do zdravotníckych zariadení. Väčšina rodičov potrebuje pri prekonávaní týchto ťažkých chvíľ asistenciu psychológa. Iní zase potrebujú materiálne zabezpečenie. A v neposlednom rade je veľmi dôležitá osveta. N.o. Pod krídlami Dominiky organizuje rekondičné a rehabilitačné pobyty pre rodiny s nevyliečiteľne chorými deťmi a pobyty pre rodiny po strate dieťaťa s psychológom. Preto rodiny po strate dieťaťa nezostávajú so svojim smútkom samé.
Príbeh Dominiky Petrášovej, ktorá vo veku 15 rokov podľahla zákernej rakovine je mementom pre nás všetkých, aby sme sa začali viac zaujímať o túto spoločensky okrajovú tému. Rakovina je jednou z najrozšírenejších populačných ochorení, ktoré sa dotýkajú nás všetkých, bezprostredne.

Príďte nás podporiť 29. septembra! Beháme pre srdce, beháme pre detský hospic – Pod krídlami Dominiky

Naše občianske združenie LAMU sa preto rozhodlo, že 2. ročník charitatívneho behu – Beháme pre srdce, bude venovaný týmto malým pacientom a všetkým tým, ktorí sa snažia o to, aby deťom s ťažkou diagnózou a ich rodičom uľahčili ťažké životné chvíle.

Chceme byť súčasťou projektov, ktoré pomáhajú tým, ktorí si nevedia pomôcť sami. Chceme upozorňovať na pálčivé a okrajové témy. Chceme, aby aj naším prostredníctvom sa ľudia začali viac zaujímať o spoločensky okrajové témy.
Foto: Beháme pre srdce

29. september bude tým dňom, kedy vás všetkých radi uvidíme v Knižkovej doline v Rači pri amfiteátri. Obujte si tenisky a doneste si športové nadšenie. Behať budeme pre detský hospic Pod krídlami Dominiky. Je nám potešením, že naše podujatie opäť podporil Matej Sajfa Cifra, ktorý pobeží opäť s číslom 1. Keď sme oslovili umelcov ako Kali, Dominika Mirgová, Gizka Oňová, Marek Fašiang, Petra Polnišová, Vera Wisterová a ďalších, ani na moment nezaváhali a ochotne náš beh podporili. Aj ich zásluhou sa dostávame do povedomia širokej verejnosti a môžeme o pálčivých témach hovoriť tak, aby o nich bolo počuť na celom Slovensku.
Foto: Beháme pre srdce

Neposlednom rade je veľmi dôležité poďakovať našim partnerom, ktorí nám pomohli finančne, materiálne a mediálne. Vďaka ním môžeme organizovať toto krásne podujatie aj druhý rok.
Foto: Beháme pre srdce

Všetkým vám srdečne ďakujeme.
Hlavní partneri: Doxx stravné lístky, Nadácia Doxx, Directreal Slovensko, Toyota PPC Team, Tipos, Papierik.sk , Gepard financie pre život, 24pay

Mediálni partneri: TERAZ.SK, rádio Viva , Spravodajská televízia TA3

Partneri: LB Servis, Divadlo Nová Scéna, FITCLINIC, Lidl, Björn Borg, Moja Dovolenka, Kancelária office and print, BforB, Slovanet, Baynach, Panox, Slávia Agrofert, Beni Tim, Zlatá studňa, SNEAKY, Iha, Mestská časť Rača, Pierre Baguette