Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Ako si nájsť vhodnú prácu

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Úrady práce často sprostredkujú aj rôzne rekvalifikačné kurzy, po absolvovaní ktorých môžeme rozšíriť oblasť nášho využitia.

Bratislava 4. októbra 2012 (TERAZ.sk - OTS) - Práca je jednou zo základných činností, ktoré dospelý človek vo svojom živote vykonáva. Je nevyhnutnosťou pre zabezpečenie základných životných potrieb, ale aj určitého životného štandardu.

Každý z nás sa snaží nájsť si prácu, ktorá by mu zabezpečila nielen slušný život, ale by ho aj bavila. Snažíme sa nájsť si prácu s ohľadom na zameranie, ktoré sme vyštudovali, aj keď nie vždy sa to podarí. Niektorí pracujeme doma, máme takzvanú prácu na doma, iní denne cestujeme za prácou veľkú diaľku. Pokiaľ je to trocha možné, hľadáme si prácu, ktorá by bola zároveň aj naším koníčkom.

Nie je žiadnym tajomstvom, že v súčasnosti je veľa ľudí nezamestnaných. Preto, na začiatku, keď sme nezamestnaní len krátky čas, hľadáme si inzeráty, ktoré ponúkajú zamestnanie v oblasti, ktorá je nám blízka. Ak sa nám však nedarí a nenájdeme si prácu vo svojom obore, často sa uchyľujeme k možnosti, že zoberieme každú prácu, ktorá sa naskytne. Účty jednoducho musíme platiť. Pokiaľ sme evidovaní na úrade práce, je tu istá šanca, že práve tu nám tiež ponúknu nejaké možnosti, kde sa môžeme zamestnať. Úrady práce tiež často sprostredkujú aj rôzne rekvalifikačné kurzy, po absolvovaní ktorých môžeme rozšíriť oblasť nášho využitia.

Nie je žiadnym tajomstvom, že veľa ľudí si hľadá aj prácu v zahraničí. Či už na vlastnú päsť, prostredníctvom známych, alebo aj na spomínaných úradoch práce. Pretože na nástenkách chodieb týchto úradov bývajú často vyvesené ponuky aj iných úradov práce, napríklad úrad práce Brno, to znamená, že aj evidovaný nezamestnaný na Slovensku si môže prostredníctvom týchto ponúk nájsť prácu napríklad v Čechách, ale aj v iných štátoch sveta.