Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zuzana Kronerová si zahrala s Nepočujúcimi

Zuzana Krónerová si zahrala s Nepočujúcimi Foto: Telekom

Divadlo Aréna prispôsobuje viaceré svoje hry tak, aby im rozumeli aj ľudia so sluchovým postihnutím.

Bratislava 30. septembra (OTS) - Herečka Zuzana Kronerová sa včera, pred svojim predstavením Mikve, pripojila k nepočujúcim hercom z divadla Tiché iskry. Spoločne odohrali krátku scénku z aktuálnej televíznej kampane priamo v Divadle Aréna. Mini hra vznikla pri príležitosti Medzinárodného dňa Nepočujúcich, ktorý oslavujú Nepočujúci na celom svete poslednú septembrovú nedeľu. Na javisku vzniklo netradičné herecké spojenie, ktoré pripomenulo divákom Nepočujúcich medzi nami.

Scénka bola inšpirovaná nemým filmom z 20. rokov. Tento žáner je medzi Nepočujúcimi obľúbený pre herecký prejav pripomínajúci pantomímu a krátke zrozumiteľné titulky. Herecký výkon diváci neodmenili potleskom, ale kývaním rúk nad hlavou. Tak sa totiž tlieska vo svete Nepočujúcich. Na Slovensku tvoria Nepočujúci asi 1 % obyvateľstva. Niektorí ľudia sa tak narodia, iní stratia sluch postupne alebo v dospelosti. Väčšina z nich má isté zvyšky sluchu, ktoré môžu v každodennom živote využiť.

Divadlo Aréna prispôsobuje viaceré svoje hry tak, aby im rozumeli aj ľudia so sluchovým postihnutím. Nepočujúci si môžu prísť pozrieť napríklad hry Boh masakra či Perfect days s titulkami. Divadlo do budúcnosti plánuje v spolupráci s Telekomom niektoré predstavenia aj posunkovať.