Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrela Zita Kabátová, posledná hviezda prvorepublikového filmu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

"Mamička zomrela v spánku," povedala pre spravodajský server iDNES. cz nevesta Zity Kabátovej Pavlína Křepelková.

Praha 27. mája (TASR) - Vo veku nedožitých 100 rokov zomrela dnes ráno v liečebni dlhodobo chorých (LDN) v pražskom Motole česká herečka Zita Kabátová.

"Mamička zomrela v spánku," povedala pre spravodajský server iDNES.cz nevesta Zity Kabátovej Pavlína Křepelková. Herečka bola hospitalizovaná v liečebni posledných sedem rokov svojho života.

Veľká hviezda strieborného plátna v 30. a 40. rokoch Zita Kabátová bola posledná žijúca diva zlatej éry československého filmu, poznamenáva internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Narodila sa v roku 1913, v časoch Rakúska-Uhorska. Prežila dve svetové vojny, zažila počiatky filmu i všetkých československých a českých prezidentov.

Medzi jej lásky patrili slávni muži svojej doby, napriek tomu však žila väčšinu života sama. Svoju osudovú lásku, olympionika Jiřího Zavřela, poznala od mladosti, ale musela si naňho počkať dlhých desať rokov. Svadba sa mohla uskutočniť až po jeho návrate z jáchymovského lágra. Rok po svadbe sa im narodil syn Jiří.

Jediný syn zopakoval čin svojho otca a emigroval do USA, kde žije dodnes. Svoju slávnu matku chodil pravidelne navštevovať, v Česku je aj momentálne, napriek tomu, že na oslavách 99. narodenín nebol.

"Dočkala sa svojho syna, počkala naňho. Jiří priletel zo Spojených štátov minulý týždeň a každý deň sa s mamičkou videli," uviedla Pavlína Křepelková pre iDNES.cz.

Pripomenula, že Zita Kabátová si nesmierne užila nedávne oslavy svojich narodenín a bola v posledných týždňoch svojho života veľmi šťastná.



"Dostala veľa blahoželaní, písali jej aj ľudia zo zámoria. Chcela im všetkým poďakovať, i my ako rodina, už to ale osobne nestihla," dodala.

Zita Kabátová utrpela v roku 2005 vážny úraz a odvtedy žila v LDN v pražskom Motole, spresnil server iDNES.cz.