Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrela manželka Josefa Zímu, herečka Eva Klepáčová

Česká herečka hrala Káču v známom českom filme Hrátky s čertem.

Praha 20. júna (TASR) - Vo veku 79 rokov zomrela herečka Eva Klepáčová, predstaviteľka Káče zo známeho českého filmu Hrátky s čertem (1956). Manželka herca a speváka Josefa Zímu zomrela v Prahe po dlhej chorobe v pondelok 18. júna, informovali dnes české médiá s odvolaním sa na manžela.

Rodáčka z Prahy pochádzala z umeleckej rodiny. Po absolvovaní štúdia na DAMU začínala svojho času na scéne Severočeského divadla v Liberci, aby neskôr viac ako tri desaťročia strávila v pražskom Realistickom divadle.

Pamätné kreácie vytvorila napríklad v inscenáciách ako Mesiac nad riekou, Zvonodrozdovo, Jan Hus, Revízor alebo Maryša.

Na mimoriadny pohybový talent z detstva a mladosti, keď sa venovala aj tancu, baletu a športu, nadviazala výbornými hlasovými predpokladmi. Tie uplatnila tak v rozhlase, dabingu, ako aj pri príležitostnej hlásateľskej a konferencierskej činnosti, a to vrátane Československej televízie. Bola však napríklad i českým hlasom Nastenky z populárnej ruskej rozprávky Mrázik.

Eva Klepáčová bola v období normalizácie, podobne ako viacerí jej kolegovia, konfrontovaná s istými zákazmi vystupovania, čo sa však nedotklo jej práce v divadle. Po spoločenských zmenách sa na strieborné plátno síce vrátila, avšak už iba ojedinelo, a to vo filmoch Kolja i Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko.

Pred piatimi rokmi jej Herecká asociácia udelila cenu za celoživotné dielo v oblasti dabingu.