Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Zomrel producent a priekopník nahrávacej technológie Phil Ramone

Phil Ramone Foto: TASR/AP

Bol považovaný za jedného z technicky najfundovanejších a najkreatívnejších hudobných producentov histórie.

New York 30. marca (TASR) - Legendárny hudobný producent Phil Ramone, ktorý sa spolupodieľal na nahrávkach velikánov ako Ray Charles, Billy Joel i Paul Simon, zomrel dnes vo veku 72 rokov. Jeho syn Matt úmrtie potvrdil bez uvedenia detailov o jeho príčinách, informovala tlačová agentúra AP.

Phila Ramoneho hospitalizovali v New Yorku ešte vo februári s aneuryzmou aorty - chorobným rozšírením srdcovnice. Dnes ráno miestneho času skonal v tamojšej Presbyteriánskej nemocnici.

Rodák z Juhoafrickej republiky sa začal už ako trojročný učiť hrať na husle, na ktorých potom ako desaťročný hral aj pred kráľovnou Alžbetou II. Po získaní amerického občianstva na sklonku roku 1953 navštevoval o rok neskôr renomovanú Juillard School of Music.

Prvé skúsenosti s nahrávacím štúdiom získal v newyorskom JAC pri vzniku husľových demonahrávok. Čoskoro sa však zoznámil s Quincym Jonesom, ktorý jeho pozornosť upriamil na jazz.

V roku 1958 stál spoločne s Jackom Arnoldom pri zrode štúdií A&R Recording Inc. V ich názve sa objavili prvé písmenká priezvisk oboch partnerov. Už v období máj-jún 1959 tu vznikol prvý album dôležitý pre Ramoneho úspech - The Genius of Ray Charles, na ktorom sa ako aranžér podieľal Quincy Jones a ako producent Jerry Wexler.

Ďalším míľnikom sa v 60. rokoch stal posledný album legendárnej jazzovej osobnosti Johna Coltranea s názvom Olé Coltrane a štúdio sa čoskoro stalo dejiskom vzniku celého radu megaúspešných nahrávok rôznych žánrov.

V polovici 60. rokov nadviazal Ramone prvé kontakty aj s významným hitmakerom Burtom Bacharachom, v tom čase v jeho štúdiu nahrávali aj jazzoví velikáni ako Mel Lewis, Joe Williams a Thad Jones. V tomto desaťročí produkoval Ramone však aj titulnú skladbu filmu What's New, Pussycat? v interpretácii Toma Jonesa a album britskej speváčky Dusty Springfield. V jeho štúdiu vznikli i nahrávky filmovej hudby Herba Alperta.

Po presťahovaní štúdií do väčších priestorov niekdajších Columbia Studios spolupracoval Ramone s Herbiem Mannom, Ronom Carterom, ale aj skupinou Led Zeppelin, ktorá uňho nahrala druhý album. V Ramoneho produkcii vznikol tiež soundtrack filmu Polnočný kovboj.

V 70. rokoch sa najčastejším hosťom v Ramoneho štúdiu stal Billy Joel, nechýbali tu však ani ďalšie významné postavy hudobnej scény, napríklad Dionne Warwick, Paul Simon, ale aj Bob Dylan.

V 80. rokoch sa skúsenému producentovi zveril napríklad Julian Lennon, ale v Ramoneho produkcii, respektíve v jeho štúdiu nahrávali tiež Paul McCartney, duo Carpenters a Barbra Streisand.

To však ešte stále nie je menoslov ani len všetkých známych interpretov, s ktorými zosnulý spolupracoval.

V 90. rokoch k nim pribudli aj Frank Sinatra, Patricia Kaas, Liza Minelli a v roku 2000 takisto dvojica Elton John a Kiki Dee, ktorej živý album vznikol v Ramoneho produkcii.

Slávny producent nechýbal v marci 2011 ani pri ostatnej štúdiovej nahrávke predčasne zosnulej britskej speváčky Amy Winehouse.

Phil Ramone bol považovaný za jedného z technicky najfundovanejších a najkreatívnejších hudobných producentov histórie, ktorého význam presahoval hranice medzi jednotlivými žánrami. Muž, ktorý sa tešil aj neoficiálnemu titulu "Pápež popu", sa postaral svojho času o revolučné zmeny v nahrávacích štúdiách.

Z 33 nominácií na prestížne ocenenie Grammy premenil plných 15 na zisk "malých gramofónikov". Bol však i laureátom televíznej ceny Emmy za program o Dukeovi Ellingtonovi.