Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel herec známy z filmu Marečku, podejte mi pero!

Zdeněk Srstka vo filme Marečku, podejte mi pero! Foto: screenshot youtube

Zdeněk Srstka nebol len hercom, ale aj vzpieračom, kaskadérom a moderátorom.

Praha 29. júla (TASR) - Po dlhej chorobe zomrel vo veku 83 rokov v pondelok v Prahe český herec, kaskadér, dlhoročný moderátor Českej televízie (ČT) Zdeněk Srstka. Informovali o tom viaceré české médiá, pre ktoré informáciu potvrdil syn herca Jiří Srstka.

Herec, kaskadér, ale aj športovec - boxer, vzpierač, zápasník - Zdeněk Srstka sa narodil 26. septembra 1935 v Prahe. Jeho otec bol podľa webu ČT mäsiarom a Zdeněk Srstka sa mal pôvodne vyučiť tomuto remeslu. Keď ho však otec raz vzal na bitúnok, ukázalo sa, že to nebude chlapcova pracovná dráha. Vyučil sa v ČKD za elektromechanika. Popri tom sa venoval aktívne športu. Začal s boxom, na učilišti prešiel k vzpieraniu a zápaseniu.

Športu sa venoval profesionálne. Ako zdôraznili viaceré české médiá, v roku 1957 získal bronzovú medailu na Majstrovstvách Európy v Katoviciach, v roku 1960 zúčastnil sa Olympijských hrách v Ríme, kde vo vzpieraní obsadil 9. miesto. Reprezentoval v rokoch 1956-1962, na majstrovstvách sveta sa zúčastnil dvakrát. V roku 2010 bol uvedený do Siene slávy Českého zväzu vzpierania.



V tom čase už pracoval aj vo filme ako kaskadér, objavil sa v desiatkach filmov. České médiá vyzdvihujú najmä jeho role v komédii Limonádový Joe alebo konská opera. Z. Srstka je považovaný za priekopníka kaskadérstva v Česku (ešte v bývalom Československu). Do Filmových ateliérov v Barrandove v jeho mladosti prijímali do kaskadérskej skupiny bývalých vrcholových športovcov. Z ďalších filmov médiá upozornili na snímku Marečku, podejte mi pero!, v ktorom ako študent oznamoval vyučujúcim, že "Hliník sa odsťahoval do Humpolca!".




Hoci mal Srstka na svojom konte vyše 50 filmov, ešte viac televíznych inscenácií a seriálov, herectvo a kaskadérstvo pre neho bolo "skôr vedľajším úväzkom". Pracoval totiž 33 rokov ako vedúci Strahovských internátov Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Prahe.

V roku 1995 začal moderovať reláciu Chcete mě?, odvtedy sa v relácii zameranej na ochranu zvierat pravidelne striedal s českou speváčkou Martou Kubišovou.

Srstka bol dvakrát ženatý. Z prvého manželstva sa narodil jeho syn Jiří. Druhýkrát sa Srstka oženil v roku 2008.

Hercova rodina oznámila, že pohreb sa uskutoční len v kruhu najbližších.