Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Život biskupa J. Vojtaššáka približuje nový dokumentárny film

Na snímke biskup Ján Vojtaššák. Foto: Internet: biskup-jan.sk

Svoj takmer 90-ročný život prežil biskup Vojtaššák v dobe poznačenej vojnami a zmenami režimov.

Bratislava 13. apríla (TASR) – Život biskupa Jána Vojtaššáka približuje nový dokumentárny film s názvom Vojtaššák. TASR o tom informoval Michal Lipiak z Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska.

Svoj takmer 90-ročný život prežil biskup Vojtaššák v dobe poznačenej vojnami a zmenami režimov. "Vždy obraňoval základné práva katolíckej cirkvi a slovenského národa. Preto sa stal tŕňom v oku mnohých neprajníkov," priblížil Lipiak. Vojtaššák zomrel v povesti svätosti a dodnes k nemu veriaci nielen zo Spišskej diecézy, ale aj z celého Slovenska prechovávajú úctu. V roku 1990 bol úplne rehabilitovaný zo všetkých vykonštruovaných obvinení. V roku 1996 začala Spišská diecéza proces jeho blahorečenia. 

Film sa začína myšlienkou biskupa Jána z roku 1921, ktorá vystihuje jeho životný odkaz. V dokumente je následne potom priblížený životopis biskupa. Jeho osobu opisujú viaceré osobnosti, ako kardinál Jozef Tomko, spišský biskup Štefan Sečka, historici zo Slovenska, Česka a Poľska či viacerí kňazi. "Vo filme je využitých množstvo archívnych fotografií TASR, Slovenskej tlačovej kancelárie z rokov 1939 – 1945 či archívne materiály Ústavu pamäti národa a Spišského biskupstva," uviedol Lipiak.

"Príbeh Vojtaššáka z čias druhej svetovej vojny veľmi šikovne zneužila komunistická propaganda a spišského biskupa vykreslila ako toho najväčšieho zločinca. Mnohé obvinenia z monster procesu 50. rokov sa šíria dodnes," povedal režisér a autor scenára Marek Poláček. Na príbehu biskupa ho najviac šokovalo, že ho uväznili ako 73-ročného a 12 rokov ho trápili v najhorších väzniciach Československa. "Nedokázal som si predstaviť, že by napríklad uväznili môjho 76-ročného otca a bili ho, dávali mu robiť desiatky drepov, posmievali sa mu, trápili ho hladom a zimou. Alebo by mu nedovolili celé noci ľahnúť si a ak aj áno, tak na holý vlhký betón," uzavrel Poláček.