Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Židia dnes slávia sviatok Šmini Aceret

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Šmini Aceret reprezentuje národný a náboženský zväzok židovského ľudu so Stvoriteľom. V Izraeli sa zároveň oslavuje Simchat Tóra, mimo Izraela sa tento sviatok slávi až na ďalší deň.

Bratislava 12. októbra (TASR) – Židia na Slovensku dnes slávia sviatok Šmini Aceret, ktorý nasleduje za posledným dňom Sukot. Tento sviatok sa už neslávi pod holým nebom, ale presťahujú sa do svojich príbytkov.

"Sviatočná modlitba obsahuje prosbu za životodarný dážď a vyjadruje túžbu po požehnanom roku. V synagóge sa v tichosti číta kniha Kohelet (Kazateľ) pripomínajúca pominuteľnosť všetkého pozemského," uvádza Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR na svojom webe.

Šmini Aceret reprezentuje národný a náboženský zväzok židovského ľudu so Stvoriteľom. V Izraeli sa zároveň oslavuje Simchat Tóra, mimo Izraela sa tento sviatok slávi až na ďalší deň. Ide o sviatok ukončenia a zároveň otvorenia celoročného cyklu čítania Tóry, čiže piatich kníh Mojžišových. Je to radostný sviatok, pretože štúdium Tóry je v židovstve považované nielen za povinnosť, ale aj za radosť.