Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Jubilantka Darina Abrahámová: Herectvo sa mi jednoducho prihodilo

Na archívnej snímke dramaturgička Darina Abrahámová. Foto: TASR - Andrej Galica

Dramaturgička je výnimočná svojím komediálnym herectvom a zmyslom pre realistické podanie postáv.

Dunajská Streda/Bratislava 16. augusta (TASR) - Herečka a dramaturgička Darina Abrahámová sa narodila 16. augusta a v stredu bude mať 60 rokov.

Zanietená propagátorka divadelného umenia je známa z javiska Radošinského naivného divadla (RND), ako aj z divadla GUnaGU. Darina Abrahámová je výnimočná svojím komediálnym herectvom a zmyslom pre realistické podanie postáv.

Darina Abrahámová sa narodila 16. augusta 1957 v Dunajskej Strede rodičom učiteľom. Vyrastala v Bratislave. "Moje spomienky na detstvo sú čoraz idylickejšie. Na sídlisku sme žili zomknuto, všetci sme sa navzájom poznali," spomína po rokoch. Hoci netúžila byť herečkou, k divadelnému umeniu mala vždy blízko. "Herectvo sa mi jednoducho prihodilo," vyjadrila sa obsadzovaná divadelníčka. Od detstva rada recitovala a účinkovala vo viacerých divadlách pre mládež. Vyštudovala Divadelnú a filmovú vedu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. "V čase, keď som sa hlásila na VŠMU, odbor dramaturgie nebol. Ale bolo fajn, že s divadelnou vedou bola spojená aj filmová, lebo sme ako študenti mohli pozerať trezorové filmy, čo nám, samozrejme, vtedy otváralo obzory," povedala Abrahámová.

Začínala v amatérskych divadlách. V roku 1979 sa stala členkou Radošinského naivného divadla a od roku 2000 začala účinkovať v kultovom bratislavskom divadle GUnaGU. Do roku 2010 kontinuitne pôsobila ako lektorka, dramaturgička a nakoniec šéfdramaturgička Činohry Slovenského národného divadla (SND). Nasledujúce dve sezóny pracovala Darina Abrahámová ako dramaturgička v Mestskom divadle Žilina. Od divadelnej sezóny 2012/2013 je Abrahámová opäť dramaturgičkou v SND. Zostavuje a promuje repertoár, literárne predlohy pre budúce predstavenia a v spolupráci s režisérom sa podieľa na príprave divadelnej inscenácie.

V poslednom období sa podieľala napríklad na príprave titulov Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch, Labyrinty a raje Jána Amosa, Fanny a Alexander, Nevina a ďalších.

Neúnavná divadelníčka spoluzakladala súťaž pôvodných dramatických textov Dráma a festival Nová dráma, ktorý je prezentáciou existujúcich inscenácií aj stimuláciou kreatívneho písania. Počas troch rokov sa venovala dramaturgii festivalu Kremnické gagy. Ako herečka sa predstavila tiež v televíznom seriáli Horúca krv (2012) v úlohe Bobiny.

V súčasnosti sa okrem účinkovania v divadle GUnaGU a práce v SND venuje vzdelávacím a autorským projektom.