Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Žákovic Open si zaspieval hity skupín Vidiek a Hex

Narodil sa v Bratislave spevák, textár a skladateľ JÁN KURIC, líder populárnej skupiny Vidiek. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Skupina Vidiek je na scéne od roku 1987 a rok nato vydala prvý album.

Bratislava 28. júla (TASR) – Mimoriadne vydarený bol druhý deň (27. júla) trinásteho ročníka festivalu Žákovic Open v Trenčianskych Bohuslaviciach. Headlinermi boli skupina Vidiek a "domáca" kapela Hex.

Skupina Vidiek je na scéne od roku 1987 a rok nato vydala prvý album. Od tej doby má na svojom konte dve desiatky hitov a ich vystúpenie na Žákovic Open možno pokojne nazvať Best Of. Známe skladby, ku ktorým patrí Anjel, Keď je sedem ráno, Či oči či sombreros, Rudy & Hilda, Nie je to ľahké, Námornícka, Tisíc divov, možno aj viac, Návšteva u strýka, Fajčenie škodí zdraviu, Ó maňo, Vidiečan a Nechajte si ju si s kapelou zaspievalo celé hľadisko bez ohľadu na vek, pretože jeho dobrá polovica mala menej rokov, ako tieto rokmi osvedčené hity. Kapela oprášila aj známu pieseň Nervózna família a spolu so skupinou Hex dali populárny song V piatok podvečer.

"Ja vždy tvrdím, že vôbec nezáleží na počte, ale na atmosfére a táto v Bohuslaviciach bola fantastická. Keď vidíme, že ľudia reagujú, že s nami spievajú a tancujú, to je krásny pocit. Nemusíme mať pritom niekoľko tisíc ľudí pred sebou. Chceme ľudí našimi pesničkami zabávať," povedal po vystúpení pre TASR spevák skupiny Vidiek Janko Kuric.

Žákovic spevokol pokračoval pri vystúpení skupiny Hex. Tá je na festivale "domáca" a jej basový gitarista Tomáš Yxo Dohňanský je aj organizátorom tohto podujatia. Hex je na scéne od roku 1988, v októbri 1992 vydali debutový album Ježiš Kristus nosí krátke nohavice a od tej doby si na svoje konto pripísali desiatky hitov, medzi nimi Cesta z mesta, Vetroň, Tam, kde slnko spí, Maťo a Linda, Chvíľu áno, chvíľu nie, Madelaine, Život, V piatok podvečer, Ty a ja, Nikdy nebolo lepšie, Letná láska a Každý deň je nedeľa. Premiéru na koncertnom pódiu mala ich nová pesnička Keď sme sami a hexáci pridali aj známy hit Should I Stay Or Should I Go anglickej kapely The Clash z roku 1982. Priamo na pódiu zablahoželali k narodeninám aj bubeníkovi Tiborovi Szabadosovi, zvanému Tybyke, ktorý mal 24. júla 46. narodeniny.

"Hráme už 23 rokov a keď si ľudia spievajú naše pesničky, tak to je to najlepšie, čo môže byť," uviedol pre TASR Tomáš Yxo Dohňanský. K samotnej organizácii festivalu dodal: "Všetko je už rokmi zabehnuté, mám tu ľudí, ktorí robia na tomto festivale spolu s nami. Robím aj ja a pritom sa zabávam."

Náročnú úlohu mala po vystúpení dvoch stálic slovenskej hudobnej scény kapela Le Payaco. Vznikla v roku 1996, po desiatich rokoch sa rozišla, od vlaňajška sú však opäť na scéne. Tomáš Sloboda a jeho spoluhráči si rovnako získali úspech, a to aj vďaka známym pesničkám Popový dážď, Pes priateľ môj, Ochorel som smútkom belasým, Sadni si mi na kolená a Dobrý večer priatelia. Záver festivalu patril podľa programového rozpisu bratislavskej trojici Korben Dallas, ktorá zaujala v minulom roku novým albumom Karnevalová vrana.

Fanúšikovia namieria svoje kroky do Trenčianskych Bohuslavíc aj budúci rok na 14. ročník festivalu. Bude opäť aj s futbalovým zápasom fanúšikov proti muzikantom. Ten sobotňajší vyhrali po dlhšom čase muzikanti.