Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

FOTO: Žákovic Open ponúkol príjemnú zábavu so slovenskými interpretmi

Na snímke spevák skupiny Le Payaco Tomáš Sloboda (uprostred) skáče do davu divákov. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Skupina Le Payaco mala ohlas u fanúšikov už pri príchode na pódium. Tomáš Sloboda a spol. sú na scéne od roku 1996.

Trenčianske Bohuslavice 4. augusta (TASR) – Trenčianske Bohuslavice a celá Bošácka dolina žili aj v sobotu (3. 8.) hudbou. Druhým dňom pokračoval 19. ročník známeho rodinného festivalu Žákovic Open.

Deťom venovali organizátori druhé festivalové popoludnie. Dvojica Paci Pac uviedla hudobno – vzdelávací projekt, v ktorom majú miesto rozprávky, pesničky a hry pre deti. S malými ratolesťami sa zabavili aj ich rodičia. Paci Pac, to sú herečka Adriana Pešinová a hudobník Mário Praženec. V decembri 2016 vydali DVD Paci Pac Pesničková encyklopédia.

Trenčianske Bohuslavice a celá Bošácka dolina žili hudbou, konal sa tu počas víkendu 19. ročník známeho rodinného festivalu Žákovic Open.
Foto: TASR Radovan Stoklasa


Hudobné popoludnie otvárala formácia Rust2Dust, reprezentant metalového žánru. Na scéne sú od septembra 2009, takže o pár dní oslávia desať rokov na scéne. Oficiálny debut odohrala skupina v roku 2010 ako predkapela americkej formácie Lamb Of God v bratislavskom Majestic Music Clube. V novembri 2011 vydali album Daymare, v apríli 2016 pridali druhý album Vortex. Fanúšikovia metalu poznajú ich skladby Rieka, Na doraz, Kráľ skazy či Raz to dáš.

Metalistov striedala alternatívna skupina Saténové ruky. Na scéne sú od roku 2011, v priebehu ďalších rokov si vybudovali širokú fanúšikovskú základňu. V máji 2015 vydali debutový album Bozkávam, v júli 2017 pridali druhý album s názvom Tretí. Z týchto platní aj zostavili playlist, v ktorom boli aj piesne Pasce v žite, Duchovno, Hiphop, Kaviár, Pero, Obyčajný deň, Grant, Prostredsong, Fúzy, Dušan či Gravitácia.

Trenčianske Bohuslavice a celá Bošácka dolina žili hudbou, konal sa tu počas víkendu 19. ročník známeho rodinného festivalu Žákovic Open.
Foto: TASR Radovan Stoklasa


Skupina Le Payaco mala ohlas u fanúšikov už pri príchode na pódium. Tomáš Sloboda a spol. sú na scéne od roku 1996. V roku 2006 prerušili na päť rokov spoločné účinkovanie a každý z členov kapely sa venoval vlastným projektom. Na svojom konte majú päť vydaných štúdioviek, debutovú LePayaco vydali v novembri 1999, zatiaľ ostatný piaty album Dnes je ten deň vydali v júli 2015. Výborná nálada na pódiu aj v hľadisku bola inšpiráciou pre Tomáša Slobodu, aby vybehol medzi divákov. Najväčšími hitmi sú ich skladby Sadni si mi na kolená a Dobrý večer priatelia, zábava pokračovala aj pri piesňach Horská chata, Čiernobiely svet, Za vodou, MLC, Pes priateľ môj, Popový dážď, Šarm a štýl aj Cicušom. Tomáš prekvapil divákov aj skladbou Come Together z repertoáru skupiny Beatles. Táto pieseň je z albumu Abbey Road, ktorý vyšiel v septembri 1969, teda pred päťdesiatimi rokmi.

"K tomuto festivalu mám veľmi osobný vzťah. Pri prvom ročníku, keď sme tu hrali, tu boli iba miestni ľudia, ktorí sa o tom dozvedeli. Nebol internet, bolo tu asi 150 ľudí, postupne ich v ďalších rokoch bolo viac a viac. My sme tu vďaka hexákom, ktorí nás pozvali. Muzika nás neskutočne baví a baví nás byť spolu. Hranie, koncerty, to sa nám páči, to je pre nás to najdôležitejšie," povedal pre TASR Tomáš Sloboda.

K headlinerom večera patrila aj skupina Vidiek, ktorá je na scéne od roku 1987. Rok nato vydali prvý album Nechajte si ju, potom Vidiek v roku 1994, Tri štyry (1997), Výber live (2000), Nové časy (2003). V závere roka 2009 vydala skupina pod názvom Best Of kompiláciu hitov z ich úspešnej dráhy. Po dvanástich rokoch vydali v októbri 2015 nový album s názvom Vidiek s oblohou. Nedá sa v kľude stáť a nezaspievať si pri hitoch Tisíc divov, možno aj viac, Milá, Film, Všetko sa dá, Návšteva u strýka, Slovenský tanec, Nechajte si ju, Keď je sedem ráno zapnem rádio, Rudy a Hilda, Načo pôjdem domov, Námornícka, Nervózna família, Fajčenie škodí zdraviu, Ó maňo a Vidiečan. Čo skladba, to hit. Viaceré z nich sú už ľudovkami, spievali si ich všetci, starší a mladší.

"Žákovic je podľa mňa jeden z najlepších festivalov v Čechách aj na Slovensku, jednak že to máme blízko domova, je tu skvelá atmosféra. Kto tu nebol, môže banovať. Našťastie sme zdraví, takže si môžeme dovoliť každý víkend piatok, sobota, nedeľa hrať. Je to podľa mňa skvelé, mať pracovnú dobu piatok, sobota, nedeľa," dodal pre TASR líder skupiny Vidiek Janko Kuric.

Na snímke líder skupiny Vidiek Janko Kuric (vľavo) počas koncertu.
Foto: TASR Radovan Stoklasa


Domácej kapele Hex patril hlavný večerný čas. Však to aj z pódia hneď v úvode potvrdil Yxo Dohňanský, že "doma je doma". A doma boli aj fanúšikovia, ktorých sa pred pódiom zišlo najviac počas celých dvoch dní. Potleskom poslali pozdrav spevákovi Ďuďovi Dudákovi, ktorý je chorý a pri mikrofóne ho zastúpil Peter Šarkan Novák. Čas nezastal ani pri skupine Hex, ktorá je na scéne už tri desiatky rokov. Debutový album Ježiš Kristus nosí krátke nohavice vydali už v októbri 1992. Do dnešného dňa ich vydali deväť, najnovší deviaty s názvom Tebe vyšiel v novembri 2017. Fanúšikovia si dosýta zaspievali, zatlieskali, zaskákali aj zatancovali pri skladbách Každý deň je nedeľa, Beh, Chvíľu áno, chvíľu nie, Som on (Snežný pluh), Indiánske leto, Madelaine, Maťo a Linda, Život, Oteckovia, V piatok podvečer, Keď sme sami, Vetroň či Nikdy nebolo lepšie. Môže chcieť fanúšik viac?

Žákovic Open a jeho 19. ročník patrí už pár hodín minulosti. Budúci ročník bude jubilejný. "Dvadsiatka je budúci rok, pravda je tá, že trocha necháme opadnúť emócie z tohto ročníka a začneme sa zamýšľať, čo vymyslieť na dvadsiatku. Pre mňa tento festival znamená kopec nových kamarátstiev, kopec výbornej energie s miestnymi ľuďmi, či už sú z Bohuslavíc alebo z celej Bošáckej doliny, sú to krásni, výborní ľudia. Musím povedať, že som trocha dojatý. Som veľmi rád, že novinky, ktoré sme vymysleli, sa veľmi rýchlo ujali, či už je to detský program Paci Pac, kopec šťastných rodičov so šťastnými deťmi spievali, kričali, tancovali, v tom by sme chceli pokračovať. Som rád, že sme tu mali aj Silné reči. Ak nás napadnú ďalšie novinky, radi ich na tento festival prinesieme," uzavrel pre TASR za organizátorov basgitarista skupiny Hex Tomáš Yxo Dohňanský.