Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Kultúra

Žákovic Open: Festival na záhrade

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Svojou rozlohou aj usporiadaním priestoru pripomína možno skôr príjemnú záhradnú párty než veľké hudobné podujatie. Nechýba mu však výborná atmosféra.

Bratislava 28. júla (TASR) – Festival Kozel Žákovic Open v Trenčianskych Bohuslaviciach má za sebou prvý deň. Svojou rozlohou aj usporiadaním priestoru pripomína možno skôr príjemnú záhradnú párty než veľké hudobné podujatie. Nechýba mu však výborná atmosféra.

Dvanásty ročník podujatia, ktorý organizuje člen skupiny Hex Tomáš Yxo Dohňanský, začínala v piatok popoludní (27.7.) na hlavnom pódiu trenčianska skupina Captain Slice, v ktorej sa za bicími nástrojmi predstavil aj súčasný primátor Trenčína Richard Rybníček, svojho času člen skupiny Bez ladu a skladu. Príjemnú podvečernú atmosféru vytvoril Peter Lipa so skupinou. Lipa to s divákmi na takýchto podujatiach vie, na úvod pre nich pripravil spevácku rozcvičku a zbor pred pódiom potom zamestnal vo viacerých piesňach, najviac však pri skladbe Caracas. Z nového albumu Lipa 68 zahral štyri piesne, Čo mám rád, Smiem prosiť ?, Úder pod pás a Kam sa stratí svetlo. Pridal aj hitovky Mám túžbu Maturantky, Balada o štyroch koňoch a v prídavku Páni v najlepších rokoch.

„Lipa a festivaly, ide to k sebe a je jedno, či sú v lete alebo v zime, aj keď v lete je to lepšie, pretože sme vonku a ľudia sú viac rozjarenejší. Chcú sa zabávať a podľa toho aj vyberám repertoár, aby si mohli zaspievať aj zatancovať. Ale musím zaradiť aj niečo také, aby počuli, čo robím ďalej, aby to neboli stále iba staré pesničky, ktoré dobre poznajú,“ povedal pre TASR Peter Lipa po skončení vystúpenia.

Hviezda striedala hviezdu, po Petrovi Lipovi prišla na pódium Jana Kirschner. Aj ona prestriedala novšie a staršie pesničky, a tak na rad prišli Máj krásny máj, Okolo nás, Miluješ nemiluješ, Na čiernom koni, Keby si bol môj. Najväčší úspech však mali Modrá a Pokoj v duši. Pre Janu to bola príprava na jej londýnske vystúpenie, pretože už dnes večer vystúpi na koncerte v londýnskom The 229 Venue na Great Portland Street v rámci slovenského programu k olympijským hrám.

„Žákovic je viac o tom, že sa stretnú priatelia, je to taký priateľský festival, kde sa mnoho ľudí pozná. Žákovic sme si vybrali preto, lebo Yxo je môj kamarát aj kamarát celej kapely, radi tu hráme, pretože je tu vždy skvelá atmosféra,“ uviedla pre TASR po vystúpení Jana Kirschner.

Na svoje si prišli aj rockeri, najprv pri hodinovke skupiny Para, v ktorej zazneli známe skladby Brutálna zostava, Otec či Matamatomatahari aj pesničky z pripravovaného albumu, ktorý chce kapela vydať v septembri. Už po polnoci prišla na pódium skupina Slobodná Európa. Tá už dlho sľubuje nový album, ten však zatiaľ nie je a tak fanúšikom zatiaľ ostáva posledný kompilačný album z roku 2006 Bestofka. Pohyb medzi divákmi vyvolali piesne Golden Beach, Dry 69, Pakáreň Podvod, ale aj nová skladba Kríza.

Jednoducho povedané - na Žákovic Open zatiaľ vychádza všetko. „Teším sa, že sme už dvanásty krát v Bohuslaviciach s dobrou hudbou. Peter Lipa aj Jana Kirschner tu už hrali. Mám pocit, že nato mali dobré spomienky, preto prišli aj teraz. Janka v lete veľa nehrá, preto som rád, že práve náš je jedným z festivalov, ktorý si vybrala,“ dodal pre TASR organizátor Tomáš Yxo Dohňanský.