Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Žákovic Open rozbiehali mladé slovenské kapely

Žákovic Open 2012, 27. júla 2012 v Trenčianskych Bohuslaviciach. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Úvod večerného programu patril kapele Puding pani Elvisovej (PPE).

Bratislava 27. júla (TASR) – V Trenčianskych Bohuslaviciach sa v piatok podvečer (26.7.) začal festival Žákovic Open. Jeho trinásty ročník s prívlastkom rodinný festival ponúka fanúšikom počas dvoch dní osemnásť slovenských kapiel. Prvý deň patril mladým zástupcom domácej hudobnej scény.

Skupina Walter Schnitzelsson bola prvou na pódiu v areáli penziónu Žákovic, po nej to bola revivalová kapela Cpt. Slice, ktorá v štýle rokenrolovej éry rozhýbala fanúšikov pred pódiom. Záverečnou v ich podaní bola skladba Baby Come Back, známy hit anglickej skupiny Equals z júna 1968.

Osobitnú zmienku si určite zaslúži skupina Vrbovskí víťazi, ktorú založili bratia Braňo a Andrej Jobusovci. Samotní bratia ju nazvali hudobno-pracovná skupina a štýl pomenovali ako priemyselný folklór, čo sú piesne o práci a o bezpečnosti pri práci. Hrajú na doma vyrobených nástrojoch z rôznych zvyškov plastových materiálov. To, že sa jedná o hudobnú recesiu, pochopí každý už po niekoľkých minútach vystúpenia, čo podporia aj názvy jednotlivých skladieb, medzi nimi Olejom sa zapaprem, Rozpoviem vám pikošku či Keď majster zavelí hotovo.

Futbalový zápas


Úvod večerného programu patril kapele Puding pani Elvisovej (PPE). Na scéne je táto košická formácia od roku 1995. Ich diskografia obsahuje tri vydané albumy. V hodinovom sete zazneli aj skladby Mladí chemici, Smažky, Davaj het, Govorit Mockba či Astoria. Košičanov striedala bratislavská formácia Para. Aj tá vznikla v roku 1995, na svojom konte však majú šesť vydaných albumov. Ten najnovší s názvom Menšina vydali v septembri minulého roku. Z neho zahrali skladby Celé tie roky, Detstvo, Veci zdvojené, Žena a Pre deti. Hodinové vystúpenie doplnili známymi piesňami Zatancuj, Otec, Brutálna zostava, S tebou, Abstinent. Veľký úspech mal aj prídavok v podobe skladby Matamatomatahari. Po úspechu na festivale Pohoda Lasky a spol. aj v Trenčianskych Bohuslaviciach dokázali, že festivalové koncerty im svedčia.

Vystúpenie ďalšej bratislavskej formácie Billy Barman sa už prehuplo cez polnoc. Chlapci zahrali singel Ľudožrút, ktorý je v éteri od mája, ponúkli aj absolútnu novinku v podobe piesne Ako si mi z okna vypadla, mladí fanúšikovia pred pódiom reagovali na známe piesne Strmá voda, ktorá získala ocenenie singel roka 2012, Cigánska, Zlatom zdobená, Stano či Introvert. Program prvého dňa podľa rozpisu organizátorov končila v nočných hodinách skupina Lavagance.

Dnes dopoludnia sa uskutoční už tradičný futbalový zápas medzi hudobníkmi a návštevníkmi festivalu. Od popoludnia bude koncertné pódium patriť postupne skupinám Fishface, Bad Karma Boy, Trolejboys, Slniečko, Družina, Čad, Vec, Vidiek, Hex, Le Payaco a Korben Dallas.