Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Začína sa týždeň Talianskeho jazyka a kultúry

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo svete sa od roku 2001 Týždeň talianskeho jazyka vo svete každoročne koná z iniciatívy Francesca Sabatiniho.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Taliančina a web, taliansky jazyk na sociálnych sieťach. To je v roku 2018 téma Týždňa talianskeho jazyka a kultúry vo svete. Koná sa prostredníctvom zastupiteľských orgánov a kultúrnych inštitútov každý rok v tretí októbrový týždeň na konkrétnu tému. V roku 2018 sa Týždeň talianskeho jazyka a kultúry uskutoční v dňoch 15.-21. októbra a podujatiami sa k nemu pripojí aj Slovensko.

Podľa informácií Talianskeho kultúrneho inštitútu (IIC) sú akcie v tomto roku pripravené na 15. októbra na Katolíckej univerzite v Ružomberku, 16. októbra na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, 17. októbra na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre a na ten istý deň, 17. októbra, IIC avizoval talkshow s "dvoma hviezdami webu" - youtuberkou a spisovateľkou Sofiou Viscardiovou a blogerkou, novinárkou a publicistkou Annou Perniceovou. Toto podujatie bude v kine Lumiére v Bratislave od 10. do 11.30 h. Podrobnejšie informácie zverejnil IIC na svojej webovej stránke.

Týždeň talianskeho jazyka vo svete sa od roku 2001 každoročne koná z iniciatívy Francesca Sabatiniho. Tento taliansky lingvista a lexikograf bol v rokoch 2000-2008 prezidentom inštitúcie Accademia della Crusca vykonávajúcej dohľad nad čistotou talianskeho jazyka.

Spoluorganizátormi Týždňa talianskeho jazyka vo svete sú Accademia della Crusca, talianske ministerstvo zahraničných vecí, veľvyslanectvá, konzulárne úrady a talianske kultúrne inštitúty vo svete.