Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Z. Troška nakrúca Babovřesky - novú komédiu z dedinského prostredia

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vo filme budú mať diváci možnosť ľahkým a komediálnym nadhľadom sledovať vŕšiaci sa rad až neuveriteľných súhier náhod a nedorozumení, ktoré zamotajú hlavu aktérom príbehu v obci Babovřesky.

Bratislava 6. júna (TASR) - Režisér a scenárista Zdeněk Troška pripravuje novú komédiu z dedinského prostredia Babovřesky... aneb z dopisu venkovské drbny. Film v "sluncesenovskom" štýle začal nakrúcať už 22. mája v južných Čechách. Milovníci jeho komédií sa tak môžu tešiť na známe herecké tváre a skvelú filmovú zábavu. TASR informovala Eva Gažová z NOGUP Agency Slovakia.

Vo filme budú mať diváci možnosť ľahkým a komediálnym nadhľadom sledovať vŕšiaci sa rad až neuveriteľných súhier náhod a nedorozumení, ktoré zamotajú hlavu aktérom príbehu v obci Babovřesky. V snímke s podtitulom "z listu dedinskej klebetnice" uvidia miestne zbožné ženy na čele s Horáčkovou - "univerzálnou klebetnicou", ktorá pracuje na Obecnom úrade a sedí v kostole vždy v prvej lavici. O všetkom vie, od všetkého má kľúče, všade bola dvakrát... a vynucuje si právo do všetkého zasahovať a hovoriť. Práve do tejto dedinky prichádza koncom jari nový farár. Zbožné žienky čakajú starého dôstojného pána, ale z auta vyskočí mladý, vyšportovaný, tridsaťročný muž. A tak sa začína komédia, pre ktorú si jej tvorcovia zvolili juhočeské dedinky v štýle sedliackeho baroka - Netolice, Pištín, Záboří, Dobčice. Tie budú ústredným dejiskom príbehu, v ktorom nebudú chýbať svojrázne dedinské postavičky v podaní známych českých hercov.



V príbehu nechýba ani láska, žiarlivosť, závisť, intrigy a najmä vtipné okamihy, v ktorých sa možno niektorí i nájdu. "Je to prosto film tak 'trošku' zo života," naznačil Zdeněk Troška. Do hlavných úloh obsadil hercov zvučných mien - Lukáša Langmajera, Veroniku Žilkovú, Luciu Plekancovú Vondráčkovú, Lucku Bílú, Janu Synkovú. Ďalej sa vo filme vo vedľajších úlohách objavia Miroslav Noga, Jitka Sedláčková, Jiří Pecha, Lubomír Kostelka, Jan Kuželka a ďalší.

"Dedinka s fiktívnym názvom Babovřesky vznikla zámenou prvého písmena obce Žabovřesky, kde môj asistent a spoluautor scenára Marek Kališ býva so svojou rodinou. Ako som už povedal, niektorí sa v tom možno i spoznajú. Nechýba napríklad ani miestna klebetnica 'Božena Němcová', ale i ďalšie reálne mená, ktoré som tak trochu preniesol do samotného deja," povedal na margo novej komédie Troška, o ktorom je známe, že rád zbiera útržky zo života obyčajných ľudí a prenáša ich na filmové plátno.