Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Z. Freyja si prvou výstavou obrazov v Bratislave splnila detský sen

Ilustračná snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

V detskom veku Zuzana Freyja každý deň maľovala, tancovala a spievala.

Bratislava 26. mája (TASR) – Výstavnou premiérou v kultúrnom priestore Satori Stage v centre Bratislavy sa verejnosti predstavuje Zuzana Freyja. Nazvala ju podľa jedného obrazu Divoká krása, ale aj podľa svojich najväčších inšpirácií. Nimi sú pôvodná príroda, divoké zvieratá, múdrosť dávnych národov, ich symboly a ornamenty, tiež snové svety a hlbinná imaginácia.

Vodopád, Tiger v Provence, Záhrada plodnosti, Tierra Verdel, Ako duše prichádzajú na svet, Malá čarodejnica, Zrodená z ohňa a vody, Strom duší a ľadové medvieďa, Avatar domov, Tancujúce srdce a ďalšie maľby zaplnili miestnosť, kde sa konajú rôzne kultúrne a vzdelávacie aktivity.

"Na každý obraz sa snažím naladiť ako na modlitbu. Mám rada krásne veci a maľujem s určitým zámerom v šiestich až ôsmich vrstvách rôznymi výtvarnými technikami. Toto je môj veľký deň, o ktorom som snívala od detstva," na piatkovej (25.5.) vernisáži výstavy prezradila autorka odetá v dlhých šatách podľa pestrofarebného prírodného obrazu, čím prezradila svoju ďalšiu veľkú záľubu.

V detskom veku každý deň maľovala, tancovala a spievala. Chcela v tom pokračovať v ľudovej škole umenia, kde jej vraj maľovanie znechutili. Preto na 'kariéru umelkyne' zanevrela. Dávna túžba sa v nej prebudila až na dvojtýždňovej púti Saharou.

"Prvý raz som tam bola v roku 2013. Pri rozjímaní som sa pristihla, že kreslím v piesku. To ma nakoplo a po návrate kontaktmi s niekoľkými výtvarníkmi som sa do toho naplno pustila. Tiež sa vzdelávam on-line cez internet. Maľujem akrylom, pastelom, ceruzou a inými technikami. Tieto obrazy sú výberom za posledného dva a pol roka. Niektoré mi zapožičali súkromní majitelia," uviedla pre TASR maliarka, ktorá sa pod odborným vedením venuje aj spevu a tancovaniu.

A tak košická rodáčka (1972) pod umeleckým menom a dlhej prestávke spokojne pokračuje vo svojich detských túžbach. Je šťastná, keď prostredníctvom svetla, hry farieb a tvarov môže vypovedať aj bez slov, aký krásny a plný svet vidí. Pomáha jej to v ťažkých chvíľach a rovnako ju to podporuje v chvíľach radosti a šťastia. Po bývaní v Košiciach a Bratislave už rok pôsobí v Prahe.

Výstava potrvá do 25. júna.