Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Kultúra

Výstavu D. Lehockej ukončili v SNG vydaním jej prvej monografie

Marcela Lukáčová s Vladislavom Malastom z oddelenia galerijnej pedagogiky SNG niekoľkým desiatkam záujemcov za hodinu priblížili výstavu, ktorá vznikla špeciálne pre tento priestor.

Bratislava 3. júna (TASR) – Na dnešnej finisáži výstavy Denisa Lehocká 2012 absolvovali záujemcovia posledný lektorský výklad pred zlikvidovaním expozície na druhom poschodí Esterházyho paláca Slovenskej národnej galérie (SNG).

Marcela Lukáčová s Vladislavom Malastom z oddelenia galerijnej pedagogiky SNG niekoľkým desiatkam záujemcov za hodinu priblížili výstavu, ktorá vznikla špeciálne pre tento priestor. Zdôvodnili celkovú bielobu abstraktnej inštalácie, tvorbu zo sadry a prírodných materiálov i množstvo maliarskych denníkových záznamov autorky.

"Na jednej strane je nám smutno, že končí výstava, na druhej strane sa tešíme z knihy, ktorá je dokumentom aj o nej," povedala na prezentácii vyše 330-stranovej prvej monografie výtvarníčky generálna riaditeľka SNG a spolukurátorka výstavy Alexandra Kusá.

Publikácia s názvom Denisa Lehocká je kolektívne dielo. Po úvodnom texte Kusej nasleduje šesťstranová esej Kto sa bojí Denisy Lehockej? od poprednej teoretičky umenia Ruth Noack z Rakúska, ktorá mala prednášku aj na tejto výstave o súvislostiach medzinárodného kontextu s tvorbou slovenskej výtvarníčky. Ďalšou textovou súčasťou knihy je rozhovor kurátoriek Alexandry Kusej a Moniky Mitášovej s Denisou Lehockou. Najväčšiu časť tvorí obrazová dokumentácia skončenej výstavy, pričom jej zásadnú časť pripravil významný český fotograf, finalista minuloročnej Ceny Jiřího Chalupeckého Jiří Thýn. Grafickú koncepciu navrhol dizajnér Ján Šicko.

"O tejto výstave sa rozhodlo na porade kurátorov pred dvoma rokmi, aby sme omladili náš výstavný plán. Monografická výstava tak mladej autorky je hádam prvá po 25 rokoch a o dva roky podobne predstavíme ďalšieho súčasného slovenského umelca. Na tejto výstave sme mali vyše 20 sprievodných podujatí pre slovenských i zahraničných návštevníkov," povedala pre TASR Kusá.

Denisa Lehocká sa narodila v Trenčíne (1971). V Bratislave študovala na Strednej umeleckopriemyselnej škole a na Vysokej škole výtvarných umení. Jej práce sú zastúpené v zbierkach SNG a iných slovenských galériách, Kontakt Viedeň, European Investment Bank Luxemburg, Societé Generale a The Florence & Daniel Guerlain Collection Paríž i v súkromných zbierkach doma a v zahraničí. Okrem slovenských a českých miest vystavovala v Rakúsku, Poľsku, Francúzsku, Taliansku, USA, Kórejskej republike, Slovinsku, Srbsku, Nemecku, Švajčiarsku a iných krajinách.