Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Mať tak o koliesko viac. O čom je výstava v bratislavskej Bibiane?

Na snímke medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana v Bratislave, 7. marca 2013. Foto: TASR/Michal Svítok

Je podľa rovnomennej knihy a animovaného televízneho seriálu. Otec so synom vtipne predstavujú 52 vynálezov 20. storočia z rôznych oblastí, ktoré prispeli k zlepšeniu ľudského života.

Bratislava 21. júla (TASR) – V bratislavskej Bibiane je zábavná aj poučná výstava s názvom Mať tak o koliesko viac. Je podľa rovnomennej knihy a animovaného televízneho seriálu Ivana a Dávida Popovičovcov. Otec so synom vtipne predstavujú 52 vynálezov 20. storočia z rôznych oblastí, ktoré prispeli k zlepšeniu ľudského života.

Také sú hodiny, koleso, zips, televízia, chladnička, elektrická práčka, laser, telefón, guľôčkové pero, cédečko, semafor alebo nylon. Návštevník výstavy sa dozvie, kto bol a čo vymyslel Alexander Graham Bel, Jozef Murgaš, Bill Gates, Štefan Banič, Thomas Alva Edison či Jurij Gagarin.

Tiež, že Ivanov dedo Gusto Popovič staval mrakodrapy, všeličo o plastoch, kto od netopierov odkukal princíp perfektnej orientácie a vymyslel radar. Ako istý Jonas Salk z Pittsburghu vynašiel obranu proti zlej obrne, kedy boli skonštruované prvé roboty, podľa koho sú pomenované žiletky, že Viktor Kubal a Walt Disney asi boli bratia.

Môže "hádať", ktorý z dvoch portrétov je Leonardo da Vinci a Bud Spencer. Uvidí "praktické" potreby v domácnosti: žehličku na kolieskach, štvorhranný valček na cesto, zranený tĺčik na mäso či písací stroj z kartónu a dreva.

"Mne sa veľmi páčia ľudia, ktorým to myslí. Som rád, keď sa ľudia radujú, keď sa vedia smiať, baviť. Tu sa hovorí o veľmi vážnych vynálezoch a naozaj sa ľudia dozvedia aj fakty, ale znovu sa mi to chcelo porozprávať trošku so srandičkami, aby sa divák aj bavil. Myslím si, že je to cesta človeka k človeku. Šanca, aby vôbec došlo k dobrému porozumeniu," povedal pre TASR Ivan Popovič, ktorý vyberal so srdcom 52 vynálezov.

Preto toľko, lebo pri písaní knihy počítal, že z toho bude animovaný seriál, ktorý bude mať premiéru 52. týždňov v roku. Je tam aj jeden vynález, jedna kapitola – Beatles ako hudba. "Je to poklona niekomu, kto má o koliesko viac, pretože tí chlapci v 60. rokoch spravili taký prevrat v muzike ako hociktorý z vynálezov, či je to kalkulačka, penicilín alebo hocičo iné," dodal Popovič.

Výstava má aj tradičný priestor pre detské aktivity a potrvá do 27. augusta.