Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Výstava upozorňuje na ohrozené stavebné pamiatky Hornonitria

Jozef Lenhart Foto: TASR/Pavol Remiaš

Výstava fotografií je inštalovaná v priestoroch Obecného úradu v Nitrianskom Pravne v rámci 10. ročníka Zimných slávností Hornonitria.

Nitrianske Pravno 14. februára (TASR) – Otváranie očí je podtitul fotografickej výstavy Pamiatky a pamätihodnosti Hornonitria, ktorú pripravil historik umenia a etnológ Jozef Lenhart v spolupráci s fotografom Milanom Tarabčíkom.

Výstava je inštalovaná v priestoroch Obecného úradu v Nitrianskom Pravne v rámci 10. ročníka Zimných slávností Hornonitria. Postupne ju uvidia aj v ďalších obciach regiónu. Na 20 veľkoplošných fotografiách autori predstavili niektoré historicky zaujímavé stavby v okolitých obciach. "Ide o prvú výstavu väčšieho, celoslovenského cyklu, v rámci ktorého chceme domácim obyvateľom pripomenúť architektonické skvosty, ktoré si možno ani nevšímajú, ale zároveň upozorniť aj na chátrajúce objekty, ktoré treba zachrániť pre budúce generácie," uviedol Lenhart.

Príkladom, ako možno podľa neho zachrániť stavebné pamiatky, je dom Rastislava Haronika vo Vyšehradnom, miestnej časti Nitrianskeho Pravna. Dom pochádza z roku 1873. Za jeho obnovu získal majiteľ európske ocenenie Európa Nostra. V tej istej časti obce stojí aj dom Andreja Richtera, známeho folkloristu. Stavba je o generáciu staršia, zachoval sa v nej archaický spôsob vykurovania, pomocou čiernej kuchyne a odvádzania dymu do obytného horného podlažia. Takýto dom na Slovensku je už posledný, konštatoval Lenhart. Preto je rád, že majiteľ ho už začal obnovovať a chce v ňom podľa pokynov pamiatkarov zachovať všetky architektonické prvky.

Výstava približuje aj drevenicu rodiny Wiznerovcov v obci Tužina z druhej polovici 19. storočia, ktorú tiež svojpomocne zreštaurovali. V bývalom Haurelande, teda v obciach založených a obývaných karpatskými Nemcami, je však ešte dosť pozoruhodných objektov, ktoré si zaslúžia obnovu. Je to napríklad súbor dreveníc v Kľačne, ale aj staré nemecké domy v ďalších obciach. Mnohé z nich sú už nenávratne stratené, pretože ich občania zmodernizovali, prestavali a nezachovali ich pôvodný ráz. Lenhart upozornil aj na takmer 200 rokov staré sýpky v Malinovej. Zaujímavé sú tým, že sa v nich zachovala drevená valená klenba. Táto stavebná konštrukcia pretrvala zo stredoveku a takýchto stavieb je už veľmi málo, zdôraznil autor výstavy.

Problémom obnovy stavebných pamiatok v Malinovej však je, že tieto objekty sú v súkromnom vlastníctve. Obec na ich rekonštrukciu nemá peniaze a rovnako sú na tom aj občania, ktorí ich vlastnia. Bolo by potrebné, aby sa dostali do zoznamu kultúrnych pamiatok, aby mohli na ich obnovu žiadať grand, uviedla pre TASR starostka obce Mária Luprichová. Starých sýpok v Malinovej bolo viac, ale zostala už len jedna. Medzi najstaršie objekty patrí aj vodný mlyn, v ktorom sa ešte krátko po vojne mlela múka. Dnes budova chátra, zo zariadenia zostal len mlynský kameň, ktorý slúži ako dekorácia v predzáhradke obytného domu.

Lenhart sa snažil výstavu, ktorá je prológom k vydaniu rovnomennej obrazovej publikácie, postaviť konfrontačne. Okrem zrenovovaných pamiatok chce zviditeľniť aj tie, ktoré sú ohrozené alebo chátrajú a otvoriť tak oči majiteľom, občanom, samosprávam a aj štátnym orgánom.