Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Na ministerstve obrany vystavujú diela handicapovaných umelcov

Na snímke minister obrany SR Martin Glváč (vľavo) a štátny tajomník ministerstva obrany SR Miloš Koterec (vpravo) počas prehliadky vystavených diel Foto: TASR/Štefan Puškáš

Národná prezentácia umenia handicapovaných umelcov bude v priestoroch ministerstva obrany do 25. októbra 2013.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Ministerstvo obrany bude počas dvoch týždňov prezentovať výstavu umenia handicapovaných umelcov. Tú dnes v Klube Ministerstva obrany (MO) SR otvoril šéf rezortu obrany Martin Glváč, ktorý nad podujatím prevzal záštitu.

"Som presvedčený, že ťažko skúšaní spoluobčania, ktorí sú zdravotne postihnutí, sa aj takouto formou vedia lepšie začleniť do života. Sme silový rezort a myslím, že aj v tom je istá symbolika – protipól sily a krehkosti," povedal minister.

Podľa predsedu Agentúry na podporu zdravotne postihnutých občanov Arpáda Beníka zahŕňa národná prezentácia ukážky z viacerých regiónov Slovenska. "Snažili sme sa o to, aby verejnosť videla jedinečné diela handicapovaných umelcov, pričom ide o fotografie, maľby, keramiku a výrobky z dreva," uviedol Beník.

Na otvorení výstavy sa dnes zúčastnil aj umelecký rezbár Jaroslav Velčický, ktorý prišiel o ľavú ruku pri úraze v bani. Jeho diela sú známe nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Verejnosť si bude môcť pozrieť aj diela výtvarníka Jozefovi Hubálka, ktorému umelecká tvorba pomáha nemyslieť na svoje ochorenie. Národná prezentácia umenia handicapovaných umelcov bude v priestoroch ministerstva obrany do 25. októbra 2013. Sprístupnená bude nielen pre zamestnancov rezortu, ale počas pracovných dní v čase od 13.00 do 15.00 h aj pre širokú verejnosť.