Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na ministerstve školstva je výstava diel postihnutých umelcov

Na snímke vľavo minister školstva Dušan Čaplovič, ktorý výstavu otvoril. Vpravo predseda občianskeho združenia Slovenskej agentúry na podporu zdravotne postihnutých občanov Arpád Beník. Foto: TASR/Michal Svítok

Výstava potrvá do 28. marca, potom bude inštalovaná v Banskej Bystrici.

Bratislava 18. marca (TASR) - Národnú prezentáciu umenia slovenských hendikepovaných umelcov dnes otvorili vo vstupných priestoroch na prízemí Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR.

"Cez túto výstavu chodím už niekoľko dní a je to moja Sixtínska kaplnka. Tieto diela ma napĺňajú silným duchom, láskou aj súcitom. Ich tvorcovia si zasluhujú našu pozornosť aj podporu," povedal na vernisáži minister školstva Dušan Čaplovič. Zároveň poďakoval učiteľom, vychovávateľom a ďalším, ktorí sa telesne, mentálne a inakšie postihnutým deťom či dospelým venujú.

Vo výbere sú fotografie kultúrnych pamiatok Košíc od mladých ľudí z domova sociálnych služieb Domko. Fotografiami zvieratiek a iných záberov z prírody sa prezentuje vozičkár Jozef Šeršeň, ktorý sa môže pochváliť víťazstvom v celoslovenskej súťaži amatérskej fotografie Amfo 2011 aj spoluprácou so Slovenskou akadémiou vied.

"Sú tu aj jedinečné diela Danky Pekarovičovej z Vrbového. Narodila sa s mozgovou obrnou a napriek tomu, že nerozpráva a nepočuje, geniálne maľuje nohami," povedal pre TASR Arpád Beník, predseda neziskovej organizácie Slovenská agentúra na podporu zdravotne postihnutých občanov SR, ktorá putovnú výstavu pripravila.

Vo výbere sú fotografie, maľby a keramické objekty ďalších zdravotne a telesne postihnutých autorov z rôznych častí Slovenska.

"Výstava potrvá do 28. marca, potom bude inštalovaná v Banskej Bystrici," dodal Beník.