Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Vysokoškolské súbory zo sveta sa predstavia na festivale Istropolitana

Cieľom projektu je tvorivé stretnutie najmladšej generácie divadelných tvorcov z domácich a zahraničných škôl i prezentácia rôznych divadelných inscenačných a interpretačných prístupov a poetík.

Bratislava 22. júna (TASR) - Na bratislavskej Malej scéne STU sa dnes popoludní začne 19. medzinárodný festival divadelných vysokých škôl Istropolitana Projekt. Od 14. do 20. hodiny sa tam vystriedajú súbory z rôznych krajín a večer v kultúrnom centre Dunaj podujatie oficiálne otvoria.

Do 27. júna festival ponúkne z vyše 50 prihlásených 24 vybraných súťažných predstavení zo 17 krajín sveta (aj z Indonézie či Iránu). Okrem Malej scény STU ich odohrajú aj v Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava, Divadle Astorka Korzo, Divadle LAB a v Činohre Slovenského národného divadla.

V programe sú aj nesúťažné predstavenia, diskusie, koncerty a tvorivé dielne v rôznych priestoroch. Podľa riaditeľky podujatia Svetlany Waradzinovej je Istropolitana veľkou oslavou mladého divadelného umenia a všetkého, čo k tomu patrí.

Cieľom projektu, ktorý vznikol v roku 1977, je tvorivé stretnutie najmladšej generácie divadelných tvorcov z domácich a zahraničných škôl i prezentácia rôznych divadelných inscenačných a interpretačných prístupov a poetík. Podujatie je jediné svojho druhu v stredoeurópskom priestore. V dvojročnej periodicite dáva budúcim profesionálnym divadelníkom jedinečnú príležitosť medzinárodnej konfrontácie svojej práce, názorov a tvorby medzi kolegami, významnými autoritami divadelného školstva a ďalšími odborníkmi i pred širokou verejnosťou.