Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Vychádza román Kumánska princezná z pera Jany Pronskej

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Krásna Kumánka Damara je hrdá, slobodomyseľná žena. Po krutej zrade uhorského šľachtica žije iba pre svojho syna a celé roky odmieta ponuky na sobáš.

Bratislava 1. decembra (TASR) – Román s názvom Kumánska princezná z pera domácej autorky Jany Pronskej prichádza na pulty slovenských knižných obchodov. Za účasti autorky ju vo štvrtok večer (30.11.) predstavilo vydavateľstvo Slovenský spisovateľ.

Najnovší, už pätnásty, román jednej z najobľúbenejších domácich autoriek a prvej dámy slovenskej historickej romance presvedčivo dokazuje, že v tomto žánri nemá u nás Jana Pronská konkurenciu.

Julián Bakšai sa kvôli otcovým dlhom zaviaže, že bude slúžiť grófovi Ratoldovi a jeho zhýralému synovi Františkovi. Keď mu gróf po synovej smrti navrhne, aby od Kumánov priviedol jeho jediného vnuka, Julián neváha ani chvíľu - za odmenu mu totiž Ratold sľúbil vrátiť rodinné sídlo - hrad Kamenec.

Krásna Kumánka Damara je hrdá, slobodomyseľná žena. Po krutej zrade uhorského šľachtica žije iba pre svojho syna a celé roky odmieta ponuky na sobáš. Julián je rozhodnutý dodržať sľub grófovi Ratoldovi, no Damara v ňom prebudí hlbokú náklonnosť a lásku, a tak jej ponúkne ochranu i svoje meno. Čitateľ sa dozvie, ako dopadne manželstvo, ktoré je od počiatku založené na klamstve, aj či dokáže Damara Juliánovi odpustiť a uverí, že jediné, o čo kedy stál, je jej láska.

„Príbeh je inšpirovaný príchodom Kumánov a obdobie som zasadila do 13. storočia. Ničím sa nelíši od mojich predchádzajúcich kníh, len som zašla do histórie, ktorá je menej známa. Práve tí Kumáni sú neznámym pojmom, boli to Nomádi, ktorí prišli na územie Uhorska v 13. storočí a usadili sa medzi Dunajom a Tisou. Tým, ktorí tam už žili, sa to veľmi nepáčilo, lebo mali iné tradície, uctievali iné božstvá, bol to národ kočovných kmeňov, ktorí nemali svoju domovinu,“
uviedla pre TASR autorka a dodala: „Históriu milujem od detstva, čítam historické romány, fascinuje ma práve stredovek, cítim sa v ňom doma. Žáner historická romanca mňa ako čitateľku veľmi teší, preto sa vo svojich knihách venujem práve tejto téme.“

Jana Pronská vyštudovala Strednú priemyselnú školu banícku a geologickú v Spišskej Novej Vsi. Ešte nedávno pracovala ako ekonómka v rodinnej firme, no v súčasnosti sa už na plný úväzok venuje iba písaniu. Z jej historických romancí vydaných vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ sa doteraz predalo vyše stotisíc výtlačkov.