Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Leto si kultúrne užili nielen prázdninujúci: Toto všetko sme tu mali

Teraz.sk prináša prehľad kultúrnych udalostí na Slovensku za tretí štvrťrok 2017. Foto: TASR Foto: TASR

V letných mesiacoch bolo na našej kultúrnej scéne horúco: niektorí sa zregenerovali na hudobných festivaloch či na kinopremiérách, ale volili sa i riaditelia dvoch verejnoprávnych inštitúcií.

Bratislava 29. decembra (TASR/Teraz.sk) - Multižánrový festival Pohoda, filmové premiéry zo zákulisia kultových hudobných skupín, viaceré výstavy i zvolenie nového generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky. V letných mesiacoch bolo na našej kultúrnej scéne poriadne horúco.

Teraz.sk prináša výberovú chronológiu kultúrnych udalostí na Slovensku v treťom štvrťroku 2017.


JÚL 2017



5. júla - Medzinárodný folklórny festival Slavica ukončil trojdňové mestské slávnosti Nitra, milá Nitra. Folklórne súbory z Bieloruska, Poľska, Moravy, zo Srbska a Slovenska na Svätoplukovom námestí prezentovali kultúru svojej krajiny.

6. júla – Na trenčianskom letisku odštartoval 21. ročník najväčšieho slovenského multižánrového festivalu Pohoda. Na 20 pódiách priniesol 309 vystúpení, z toho 158 koncertov.



12. júla - Na najväčšie plátno bratislavského Kina Lumiére sa vrátila kapela Led Zeppelin, ktorá pred štyrmi rokmi otvárala cyklus Music & Film. Tentoraz si diváci mohli pozrieť film Led Zeppelin: The Song Remains The Same z roku 1976.



14. júla – V rámci víkendového Amfik Šírava festivalu v amfiteátri na Zemplínskej šírave vystúpili skupiny Horkýže Slíže, Gladiátor, Desmod, Smola a Hrušky, speváčka Nika Karch či Heľenine Oči. Slovenskú zostavu doplnila švédska kapela Rednex.

Na snímke koncert švédskej skupiny Rednex na festivale AMFIK Šírava fest 2017 v amfiteátri na Zemplínskej šírave 15. júla 2017.
Foto: TASR/Roman Hanc


15. júla – Život a boj vo včasnom stredoveku v období od 9. do 11. storočia bol nosnou témou tretieho ročníka festivalu včasného stredoveku a experimentálnej archeológie Utgard 2017, na ktorom sa v Jasenovom v okrese Žilina zišlo 540 účinkujúcich z piatich krajín.

Na snímke účastníci tretieho ročníka festivalu včasného stredoveku a experimentálnej archeológie UTGARD 15. júla 2017 v Jasenovom pri Žiline.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


17. júla - Krásu ukrytú v modrotlači priblížila výstava s názvom Za farbou indiga, ktorú bolo možné počas prázdnin vidieť v Stredoslovenskom múzeu (SSM) v Banskej Bystrici. Výstava zároveň vyrozprávala príbeh rodu modrotlačiarov, ktorý počas troch generácií ovládol trh s touto komoditou v meste.

28. júla – Na hrade v Starej Ľubovni si pripomenuli historickú udalosť - mierové stretnutie kráľov Žigmunda Luxemburského a Vladislava II. Jagelovského z roku 1412. Víkendové Hradné dni si pripomenuli rok 1412, keď v Európe zúrila vojna.

28. júla – Dlho očakávaný slovenský triler Čiara, ktorý hovorí o drsnom živote v slovensko-ukrajinskom pohraničí, prišiel do slovenských kín. Veľká časť filmu sa nakrúcala na východnom Slovensku a práve v Michalovciach si ho mohli na slávnostnej premiére medzi prvými pozrieť aj tamojší fanúšikovia filmu.



28. júla - V Trnave sa rozozvučali vzácne historické organy v Bazilike sv. Mikuláša. Renomovaní francúzski umelci, speváčka Corinne Sertillanges a organový virtuóz, pedagóg a skladateľ, titulárny organista Katedrály v Orleans Jean-Pierre Griveau, otvorili 22. ročník medzinárodného festivalu Trnavské organové dni.

30. júla - Návštevníci pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry Vlkolínec, ktorá je od roku 1993 zapísaná do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO, mohli zanechať svoj odkaz na strome priateľstva medzi národmi. Umožnilo im to tradičné podujatie s názvom Nedeľa vo Vlkolínci.

AUGUST 2017



1. augusta – Významný impulz na rozvoj audiovizuálneho priemyslu majú priniesť zmeny vo vyhláške o filmovom projekte Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorej novelizovaná podoba vstúpila do platnosti. Novela podporuje investície do filmových produkcií zásadným znížením limitu povinných výdavkov, ktorý filmárov oprávňuje žiadať Audiovizuálny fond (AvF) o refundovanie 20 percent nákladov na filmový projekt.

2. augusta – Jaroslav Rezník prevzal vedenie Rozhlasu a televízia Slovenska (RTVS). Na poste vystriedal Václava Miku. Dovtedajšieho riaditeľa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) zvolili poslanci Národnej rady SR v druhom kole tajnej voľby. Rezník získal v snemovni 95 hlasov.

Riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, archívne foto.
Foto: TASR - Jakub Kotian


3. augusta – Vernisážou výstavy Terchová vtedy a dnes otvorili na pôde Makovického domu v Žiline 55. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej.

3. augusta - Umelecký súbor Lúčnica si koncertom pod skokanskými mostíkmi na Štrbskom Plese uctil pamiatku zakladateľa a umeleckého riaditeľa súboru, profesora Štefana Nosáľa.

4. augusta - Vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v sprievode symfonického orchestra pod taktovkou Martina Leginusa sa uskutočnila projekcia filmu Karola Plicku Zem spieva z roku 1933. Tento lyrický dokument o ľudových zvykoch, hrách, obradoch, tancoch a slávnostiach v čase od skorej jari do neskorej jesene na Slovensku v 30. rokoch minulého storočia je unikátnym obrazom národných tradícií.



7. augusta – V Múzeu moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach slávnostne uviedli rodokmeň Andyho Warhola, ktorý predstavuje informačno-umelecko-estetickú vizuálnu mapu zachytávajúci prostredníctvom fotografií najdôležitejšie momenty v živote umelca.



10. augusta – Svoje brány v Incheba Expo Bratislava otvorila výstava o ľudskom tele. Návštevníkov nalákala nielen na dokonale presné exponáty vyrobené z reálnych ľudských tiel, ale predovšetkým na osobný výklad medikov a skvelú interaktívnu zónu. Zároveň sa však stretla s negatívnymi reakciami niektorých inštitúcií.



11. augusta – V rámci 13. ročníka Viva Musica! festivalu sa v bratislavskej Starej tržnici predstavila Mari Samuelsen. Nórsku husľovú virtuózku si publikum vypočulo v slovenskej premiére diela Vivaldi Recomposed by Max Richter.

19. augusta – V centre Michaloviec si zatancovalo karičku spolu 444 ľudí. Prekonali tak rekord z minulého roka, keď tento tradičný ľudový kruhový tanec na jednom mieste odtancovalo 350 nadšencov. Karička - tanec priateľstva je súčasťou tradičných Zemplínskych slávností, ktoré v meste organizujú už po 58. raz.



20. augusta – Návštevníci Bardejovských kúpeľov si vychutnali tradičné podujatie Alžbetínsky deň, počas ktorého mohli vidieť v inscenovanom pochode rakúsku cisárovnú Alžbetu, nazývanú Sissi, a cisára Františka Jozefa I.



26. augustaLetecká základňa Sliač otvorila svoje brány verejnosti, aby si tam tisícky návštevníkov vychutnali najväčšiu leteckú šou na Slovensku - Medzinárodné letecké dni (MLD) SIAF.

26. augusta – Známy bratislavský rekreačný areál Zlaté piesky bol dejiskom jubilejného desiateho ročníka Uprising reggae festivalu.



28. augusta - Zaplnený amfiteáter pod majestátnym Kriváňom, posadený medzi liptovskými lúkami a tatranskými štítmi, aplaudoval do neskorého večera večným hitom skupiny Elán, ktorá elektrizujúcimi vystúpeniami pripomenula, že stále má dostatok energie na rozdávanie.

Skupina Elán
Foto: Agency Gemini


SEPTEMBER 2017



1. septembra - V Spišskej Novej Vsi sa počas prvých dvoch septembrových dní "stretli" známe osobnosti ako Steve Jobs, Coco Channel, Leonardo da Vinci či Walt Disney. Stalo sa tak v rámci prvého ročníka Festivalu živých sôch na Slovensku.

1. septembra - Starobylé banské mesto Kremnica sa stalo centrom európskeho humoru. V poradí 37. ročník Európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy ponúkol umenie viac ako 200 autorov a interpretov zo šiestich štátov Európy, vrátene Slovenska, a z Nového Zélandu.



5. septembra - Cestovateľ a fotograf Filip Kulisev v bratislavskom Kine Lumiére po prvý raz odprezentoval 20-minútový film Amazing Slovakia, ktorý je súčasťou limitovanej edície knihy Úžasné Slovensko/Amazing Slovakia.

Na snímke Filip Kulisev (vľavo) a prezident SR Andrej Kiska počas slávnostnej prezentácie.
Foto: archív Filipa Kuliseva


5. septembraNovým generálnym riaditeľom Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) sa stal Vladimír Puchala. Rozhodla o tom správna rada TASR po verejnom vypočutí kandidátov na tento post. Puchala uspel v súboji s ďalším kandidátom, predsedom Matice slovenskej Mariánom Tkáčom.

Na snímke generálny riaditeľ Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Vladimír Puchala.
Foto: TASR - Boris Lindtner


6. septembra - Predstavením nového košického Divadla Actor pod Vežou s tradičnou slovenskou veselohrou Mastný hrniec od Júliusa Barč-Ivana sa v Košiciach začal 11. ročník Festivalu divadiel strednej Európy.

7. septembra – Slávnostné otvorenie tohtoročných Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) na Slovensku bolo v Trnave. Dôvodom bolo, že mesto si v tomto roku pripomenulo 30 rokov od vyhlásenia Mestskej pamiatkovej rezervácie.

7. septembra – Položením kytice kvetov k pamätníku kodifikátora spisovnej slovenčiny Antona Bernoláka sa začali v Trnave Národné matičné slávnosti (NMS).

Na snímke pamätník A. Bernoláka
Foto: TASR


9. septembra - V bratislavských Rusovciach sa návštevníci opäť vrátili o niekoľko storočí do minulosti. Konal sa tam totiž 20. ročník historického podujatia Rímske hry 2017. Ten so sebou priniesol celé spektrum zo života Rimanov, civilného i vojenského.



11. septembra – Folklórnym sviatkom plným dynamických choreografií, farebných krojov a monumentálneho spevu bolo prvé spoločné vystúpenie profesionálnych folklórnych súborov Šlask z Poľska a Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK) v bratislavskom Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava.

13. septembra – Divadlo Nová scéna (DNS) v Bratislave vstúpilo do ôsmej dekády svojej existencie slovenskou premiérou inscenácie Punk Rock.

15. septembra – Shylocka Milana Kňažka mohli vidieť diváci na Slovensku po prvý raz, odkedy zaň herec získal prestížne divadelné ocenenie Thália. Monodrámu odohral v Trenčíne na Medzinárodnom festivale divadla jedného herca Sám na javisku.

19. septembra - Druhý celovečerný film režiséra Juraja Lehotského Nina, ktorý uviedol v americkej premiére MFF Toronto a na Slovensku piešťanský festival Cinematik, predstavili tvorcovia a herci v Bratislave.



20. septembra - Život spisovateľky realistickej prózy Boženy Slančíkovej Timravy priblížila výstava, ktorú otvorili v Novohradskom múzeu a galérii v Lučenci. Deň vernisáže bol zároveň prvým dňom predaja striebornej zberateľskej mince nominálnej hodnoty desať eur s motívom 150. výročia narodenia Boženy Slančíkovej Timravy.

Na snímke Božena Slančíková Timrava.
Foto: TASR


22. septembra - Jeden z najznámejších veľtrhov v bývalom Československu Trenčín Mesto Módy (TMM) sa po takmer desiatich rokoch vrátil. Na trenčianskom výstavisku Expo Center nadviazal na slávnu tradíciu a počas dvoch dní odprezentoval verejnosti to najkvalitnejšie, čo v oblasti módy ponúka domáci a český trh.

24. septembra – Diela Fryderyka Chopina, Claudea Debussyho, Ludwiga van Beethovena a Franza Liszta odzneli v koncertnej sále Galérie Miloša Alexandra Bazovského (GMAB) v Trenčíne. Interpretovala ich renomovaná japonská klaviristka Ingrid Fuzjko Hemming.



26. septembra - Standing ovation a herecké hviezdy Slovenského národného divadla v jednej z najvýraznejších inscenácií roka Elity zakončili 26. ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra.

27. septembra – V Slovenskom národnom divadle (SND) v Bratislave sa uskutočnilo premietanie filmu Dancer o legendárnom svetovom tanečníkovi Sergeiovi Poluninovi, za jeho účasti priamo v novej budove SND.



28. septembra - Slovenská filharmónia (SF) otvorila 53. ročník Bratislavských hudobných slávností (BHS). Na koncerte pod taktovkou nového šéfdirigenta SF, Angličana Jamesa Judda zahrala diela bratislavského rodáka Franza Schmidta i zahraničných skladateľov Piotra Iľjiča Čajkovského a Roberta Schumanna.



28. septembra - Posledné slovo najúspešnejšej metalovej kapely všetkých čias zaznelo v kinách na celom svete. Aj vybrané slovenské kiná premietali koncertný film s názvom Black Sabbath: The End of The End.