Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Van Goghov obraz sa skrýval pod farbou lúčnych kvetov

Foto: TASR/AP

Experti na diela holandského maliara Vincenta Van Gogha pred deviatimi rokmi tvrdili, že obraz Zátišie s lúčnymi kvetmi a ružami nepatrí medzi diela tohto génia.

Amsterdam/Brusel 20. marca (TASR) - Experti na diela holandského maliara Vincenta Van Gogha pred deviatimi rokmi tvrdili, že obraz Zátišie s lúčnymi kvetmi a ružami nepatrí medzi diela tohto génia. Podľa informácií spravodajského portálu DutchNews.nl je však všetko inak. Van Gogh tam je, ale skrytý pod nánosom farieb.

Obraz Zátišie s lúčnymi kvetmi a ružami vznikol počas Van Goghovoho pobytu v Paríži, kde býval so svojím bratom. Experti však priznávajú, že jeho diela z tohto obdobia mu je ťažké prisúdiť, lebo ich neopisoval, tak ako ostatné, v listoch svojmu bratovi, keďže bývali spolu.

V roku 2003 komisia skúmajúca obraz s lúčnymi kvetmi rozhodla, že je autorom nie je Van Gogh, ale neznámy umelec.

Foto: TASR/AP
K slovu sa však dostali nové postupy, ktoré vypracovali na technickej univerzite v holandskom Delfte a na Antverpskej univerzite v Belgicku. Vďaka novému preskúmaniu obrazu sa podarilo zistiť, že pod zátiším s lúčnymi kvetmi je ďalší obraz znázorňujúci zápasníkov. O tomto obraze Van Gogh písal svojmu bratovi a príslušný list je v kolekcii Van Goghovcho múzea v Amsterdame.

Preskúmanie obrazu pod obrazom odhalilo známe ťahy štetcom, techniku a používané farby.

"Ide o mimoriadny objav. Keď sa mi podarilo uvidieť nový obraz, mal som pocit, že stojím a pozerám sa cez Van Goghovo plece,"opísal pre holandské médiá svoje pocity profesor Joris Dik z technickej univerzity v Delfte.

Obraz Zátišie s lúčnymi kvetmi a ružami visí v Kröller-Müllerovom múzeu v malom mestečku Otterloo v strednom Holandsku.