Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

V. TATRY: Súťažný festival Horalfest 2012 už pozná víťazov

Organizátori sa tešia aj z toho, že z niektorých účastníkov, ktorí sa v doterajšej histórii zapojili do uvedeného festivalu, sú dnes profesionáli v oblasti fotografie či filmu.

Vysoké Tatry 25. novembra (TASR) – Súťažný festival amatérskej tvorby o horách Horalfest 2012 v sobotu (24. 11.) vyvrcholil v Tatranskej Lomnici. Riaditeľ podujatia Stanislav Klaučo dnes pre TASR uviedol, že do súťažných kategórií 7. ročníka podujatia - amatérska fotografia, film a literatúra - sa tento rok spolu prihlásilo 95 súťažiacich zo Slovenska a Českej republiky.

Klaučo zhrnul, že v kategórii fotografia získal 1. miesto Ivan Kenéz z Ružomberka za kolekciu fotografií "Tatranské metamorfózy 2". V súťaži filmov porotu najviac oslovila práca Petra Uhrína z Martina, ktorý je autorom filmu "Kamčatka, zem na konci sveta". V kategórii literatúra zvíťazil Popradčan Andrej Tymko s prózou "Medvedí život pod psa".

Téma festivalovej súťaže bola „človek a hory“. Autori zobrazovali človeka najmä pri športových činnostiach, ale pomerne veľa literárnych a fotografických tvorcov sa zameralo aj na horských nosičov.

"Tento rok malo nosičstvo špeciálnu kategóriu, v ktorej cenu udelil chatár z Rainerovej chaty Peter Petras. Za prózu "Mýtus tretej vynášky" ju získal Andrej Tymko z Popradu," povedal Klaučo.

Organizátori sa tešia aj z toho, že z niektorých účastníkov, ktorí sa v doterajšej histórii zapojili do uvedeného festivalu, sú dnes profesionáli v oblasti fotografie či filmu. Klaučo konštatoval, že napríklad Gabriel Lipták, ktorý vyhral svoju kategóriu na prvom ročníku, je dnes špičkový fotograf. Ďalším takým účastníkom je aj filmár Rastislav Hatiar.