Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V SRo bude medzinárodná súťaž rozhlasových nahrávok folklórnej hudby

Na archívnej snímke osvetlená budova Slovenského rozhlasu RTVS na Mýtnej ulici v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Verejnosť si môže prísť vypočuť 39 nahrávok zo 14 krajín v stredu 27. marca od 9.30 h.

Bratislava 25. marca (TASR) - V Slovenskom rozhlase sa od 26. do 28. marca koná medzinárodná súťaž rozhlasových nahrávok folklórnej hudby Grand Prix Svetozára Stračinu. Verejnosť si môže prísť vypočuť 39 nahrávok zo 14 krajín v stredu 27. marca od 9.30 h. Informovala o tom hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

O laureátovi aktuálneho ročníka súťaže rozhodne sedemčlenná medzinárodná porota. Mená hlavného víťaza a niekoľkých vedľajších cien sa verejnosť dozvie počas záverečného galakoncertu, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 28. marca o 19. h. Jeho priamy prenos odvysiela Rádio Regina.

Festival organizuje RTVS v spolupráci s Európskou vysielacou úniou (EBU) a Spoločnosťou sveta Stračinu. Nadväzuje na súťaž Prix de musique folklorique de Radio Bratislava, ktorú Slovenský rozhlas organizoval v rokoch 1970 až 1993.

"Je pre nás veľkou cťou byť organizátorom súťažnej prehliadky rozhlasových nahrávok hudobného žánru, v ktorom sa azda najlepšie odráža pestrosť našich kultúr, ale zároveň aj spojenie s vlastnou identitou a koreňmi minulosti," uviedol riaditeľ rozhlasových programových služieb SRo Michal Dzurjanin.

Nahrávky folklórnej hudby podľa jeho slov reflektujú súčasné spracovanie i pokusy o rekonštrukcie zvuku dávnych dôb. "Nájdeme v nich moderný elektronický hudobný presah aj skladby prinášajúce hudbu predkov akoby v zakonzervovanej podobe," doplnil.

Hlavným cieľom Grand Prix Svetozára Stračinu je podpora tvorby a prezentácia tradičného, ako aj spracovaného hudobného folklóru. Do aktuálneho ročníka prihlásili svoje nahrávky Bulharsko, Chorvátsko, Kuba, Česká republika, Estónsko, Maďarsko, Indonézia, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Srbsko, Slovensko, Švédsko a Ukrajina.