Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V lapidáriu Bratislavského hradu je výstava maľby spolku výtvarníkov

Na leteckej snímke pohľad na Bratislavský hrad. Foto: TASR - Michal Svítok

Expozícia je venovaná pamiatke významného výtvarníka Jozefa Jankoviča, ktorého náhly odchod pred rokom zasiahol slovenskú výtvarnú scénu.

Bratislava 8. decembra (TASR) – Maľované obrazy zaplnili historické priestory lapidária Bratislavského hradu. Spolok výtvarníkov Slovenska (SVS) v spolupráci s Historickým múzeom Slovenského národného múzea (SNM) tam pripravil výstavu Metamorfózy maľby II.

"Prvé Metamorfózy maľby sme robili pred desiatimi rokmi. Niektorí teoretici umenia hovorili o vážnom ohrození maľby ako základnej výtvarnej disciplíny, o ústupe závesného obrazu do zabudnutia. Mnohí výtvarníci sa s tým nestotožnili, preto bola naša výstava aj ďalšie prezentácie maľby. K 25. výročiu vzniku SVS prinášame pokračovanie výstavného projektu z roku 2008 v historických priestoroch hradu. Chceme poukázať na silu maľby, na jej výnimočnosť a autentickosť, na skutočnosť, že farba ako jej základné médium má v sebe niečo tajomné a magické," zdôvodnila pre TASR autorka výstavy i katalógu Mária Horváthová.

Zároveň uviedla, že expozícia je venovaná pamiatke významného výtvarníka Jozefa Jankoviča, ktorého náhly odchod pred rokom zasiahol slovenskú výtvarnú scénu. Okrem neho sú tam maľby žijúcich autorov najstaršej generácie: Jána Bergera, Ondreja Zimku, Ľudovíta Hološku, Bohumila Baču, Štefana Bobotu, Ivice Krošlákovej. Maliari strednej generácie sú Svetozár Ilavský, Peter Pollág, Ján Hlavatý, Štefan Polák, Juraj Oravec, Alexej Vojtášek, Vladimír Petrík, Martin Kellenberger, Daniel Bidelnica, Dušan Sekela. K mladším patria Marek Ormandík, Daša Bacmaňáková Dicová, Xénia Bergerová, Dan Meluzín, Milina Zimková. Najmladší - Andrea Kopecká, Peter Cvik a Luka Brase, posúvajú možnosti maľby od jej klasických polôh do nových dimenzií.

Prezentácia je sondou do súčasnej maľby. Odhaľuje neznáme spojitosti a naznačuje prirodzené prelínanie i dramatické kontrasty jednotlivých autorských konceptov a presahy iných žánrov - sochárstva, grafiky a kresby do sféry maliarskych techník. Sú tam široké podoby maľby od realistickej cez poetickú, imaginatívnu, geometrickú, op art, abstraktnú až po jej moderné trendy. Dopĺňa ju katalóg, v ktorom každý autor na dvojstrane má okrem základných informácií a reprodukcií diel aj hodnotenie tvorby.

Horváthová vyjadrila potešenie, že repríza výstavy bude v košickom Kulturparku tiež v reprezentatívnych priestoroch, kde bude aj samit prezidentov. Čiže si ju môžu pozrieť aj zahraniční hostia. V Bratislave je otvorená denne okrem pondelka do 6. januára 2019.