Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V bratislavskej Redute sa predstaví klavírny virtuóz Vadym Kholodenko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V jeho interpretácii zaznie Koncert pre klavír a orchester č. 3, Sz. 119 Bélu Bartóka.

Bratislava 19. februára (TASR) - Symfonické koncerty Slovenskej filharmónie (SF) pokračujú vo štvrtok a piatok 21. a 22. februára. Sólistom večerov bude ukrajinský klavírny virtuóz Vadym Kholodenko, v ktorého interpretácii zaznie Koncert pre klavír a orchester č. 3, Sz. 119 Bélu Bartóka. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Tretí klavírny koncert je posledné dielo Bélu Bartóka, ktoré stihol skladateľ dokončiť pred svojou smrťou v roku 1945. Vznik tejto skladby sa spája s obdobím jeho pobytu v Amerike. Skladbu skomponoval ako narodeninový darček pre manželku Dittu – klaviristku. Jeho uvedenia sa skladateľ nedožil.

Na úvod koncertov v tomto týždni je na programe dielo Zoltána Kodálya Tance z Marosszéku. Marosszék, historický región, ktorý sa dnes nachádza v Rumunsku (Mures), bol bohatým žriedlom inštrumentálnej tanečnej hudby. "Orchestrálna verzia diela vznikla v roku 1929 vďaka povzbudeniu dirigenta A. Toscaniniho," dodala tlačová tajomníčka SF.

Na záver zaznie Symfónia č. 4 A dur, op. 90 Talianska Felixa Mendelssohna Bartholdyho z roku 1832. Je výsledkom Mendelssohnovho niekoľkomesačného pobytu v Taliansku. Sám ju označil za "najveselšiu skladbu, akú som doteraz napísal... a najvyzretejšie dielo, aké som kedy vytvoril". "Program zaznie v naštudovaní rakúskeho dirigenta Ralfa Weikerta," uzavrela Tolstova.