Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Cez víkend bude v Bratislave najväčší slovenský veľtrh Foto Slovakia

Prvý ročník najväčšieho podujatia pre fotografov a milovníkov fotografie FOTO Slovakia 2009, archívne foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Na fotografickom veľtrhu v Bratislave budú prezentované aj horúce novinky z nedávnej najväčšej svetovej výstavy Photokina v nemeckom Kolíne.

Bratislava 3. októbra (TASR) – Priaznivci fotografovania a príslušnej techniky sa môžu tešiť na svoj sviatok. V dňoch 6.–7. októbra sa uskutoční v Bratislave 4. ročník najväčšieho slovenského veľtrhu Foto Slovakia 2012. Tentoraz sa koná pod záštitou predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Freša.

Okrem najznámejších medzinárodných značiek fototechniky a príslušenstva budú na veľtrhu prezentované aj horúce novinky z nedávnej najväčšej svetovej výstavy Photokina v nemeckom Kolíne. Koho zaujíma spracovanie fotografie, môže sa priučiť pri grafických monitoroch a kalibračných riešeniach. Prakticky sa predstavia aj poskytovatelia tlačových služieb. Návštevníci si môžu vyskúšať fotografovanie modeliek v profesionálom ateliéri.

Okrem fotografických výstav súčasťou veľtrhu bude pestrý sprievodný program pre profesionálov, amatérov aj rodiny s deťmi. Hosťami podujatia sú špičkoví fotografi rôznych žánrov. Portrétnu a módnu fotografiu zastúpia Aleš Fremut, Robert Vano a Lukáš Dvořák. Reklamnú i dokumentárnu tvorbu predstaví Martin Črep, zábery z divočiny český wildlife fotograf Petr Bambousek, Martin Ferák porozpráva o fotografovaní vo vodnom prostredí.

Nebudú chýbať prednášky renomovaných lektorov. Turistov po rôznych krajinách potešia skúsenosti Expedičnej kamery a cestovateľa Aleša Tvrdého. Fotografi porozprávajú o zážitkoch z tohtoročných Olympijských hier v Londýne, kurátor Marián Pauer predstaví prestížnu súťaž Slovak Press Photo. Blok prednášok doplní Akadémia kreatívnej fotografie a Stredoeurópsky dom fotografie, ktorý je známy organizovaním novembrového festivalu Mesiac fotografie a celoročnými pravidelnými výstavami.

K atrakciám festivalu patrí ohňová šou s fotografovaním a súťaž o zaujímavé ceny. Pripravený je aj program pre deti od osem rokov v Ateliéri fantázie. Ak si niekto chce nechať odborne posúdiť svoje fotografie, na to poslúži niekoľko pracovísk Portfólio review.

Program podujatia je na internetovej stránke www.fotoslovakia.sk.