Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Bibiane je výber zo súčasnej srbskej ilustračnej tvorby

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Dano Veselský

Ide o recipročnú aktivitu, pretože Bibiana mala niekoľko výstav v Banátskom kultúrnom centre v Novom Miloševe.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Súčasní srbskí ilustrátori kníh pre deti je názov výstavy v bratislavskej Bibiane. Výber z tvorby 25 autorov rôznych generácií potrvá do 15. septembra.

"Pre kreatívny rozvoj deti robíte záslužnú prácu. Závidím vám takúto inštitúciu a želal by som si, aby aj moja krajina mala podobnú, ako je Bibiana," povedal na štvrtkovej (1. 8.) vernisáži výstavy veľvyslanec Srbskej republiky na Slovensku Momčilo Babič, ktorý nad ňou prevzal záštitu.

Aj kurátorka Senka Vlahovič považuje za česť vystavovať v Bibiane, pretože má veľké meno vo svete detskej ilustrácie. Zároveň ide o recipročnú aktivitu, pretože Bibiana mala niekoľko výstav v Banátskom kultúrnom centre v Novom Miloševe. Vo výbere je ilustračná tvorba za ostatných 10 rokov z kníh vydaných v domácich aj zahraničných vydavateľstvách. Mnohí autori sa nevenujú špeciálne ilustrácii, ale aj komiksu, karikatúre, videohrám alebo dizajnu.

"Sú tu diela bardov srbskej ilustrácie, ako sú profesori Rastko Čirič a Dušan Petričič i mladých autorov, ktorých knihy sú úspešné. Tematika ich príbehov je veľmi široká, od stredovekých hrdinov cez vplyvy videohier a moderných technológií až po mačku. Súčasný detský hrdina je kocúr Marko Mrnjavčevič z obálky knihy aj upútavkovej ilustrácii k výstave. Kocúr prináša svetlo modernému odcudzenému človeku a dieťaťu, ponúka im obnovenú lásku a city ako najžiarivejšiu ľudskú hodnotu, ktorú potrebujeme v súčasnom studenom digitálnom svete," konštatovala kurátorka.

Návštevník výstavy uvidí obrazy vtipného autora Boba Živkoviča z knihy O drakovi, ktorý miloval kvety, Aleksa Janoviča (Imaginatívna žirafa), Kostu Milanoviča (Mrnjavčevičove mačky), Stefana Kataniča (Kde sa stala chyba?, Prečo sa deti špárajú v nose?), Aleksa Gajiča (Srbské národné rozprávky 21. storočia), Alexandra Zolotiča (Okrídlené deti) či Jovany Ukropiny (Herkules v podsvetí).