Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel priekopník surf rockovej hudby Dick Dale

Na archívnej snímke z 27. mája 2007 americký gitarista a skladateľ Dick Dale, všeobecne považovaný za jedného z priekopníkov surf rocku, vystupuje v klube v New Yorku. Hudobník zomrel v sobotu 16. marca 2019 vo veku 81 rokov na bližšie nešpecifikované zdravotné problémy. Foto: TASR/AP

Prvú singlovú nahrávku vydal v roku 1958, avšak uznanie mu priniesol až regionálny hit Let's Go Trippin' (1961), ktorý spustil surf rockový ošiaľ a inšpiroval mnohých ďalších interpretov.

Los Angeles 18. marca (TASR) - Vo veku 81 rokov zomrel americký gitarista a skladateľ Dick Dale, všeobecne považovaný za jedného z priekopníkov surf rocku. Hudobník zomrel v sobotu na bližšie nešpecifikované zdravotné problémy, informoval denník The Guardian a ďalšie spravodajské médiá.

Dale, vlastným menom Richard Anthony Monsour, založil charakteristický zvuk svojich prevažne inštrumentálnych skladieb na zmesi rokenrolu, technike rýchleho udierania do strún elektrickej gitary značky Fender Stratocaster, dozvukových efektov a vplyvov blízkovýchodnej i mexickej hudby.

Prvú singlovú nahrávku vydal v roku 1958, avšak uznanie mu priniesol až regionálny hit Let's Go Trippin' (1961), ktorý spustil surf rockový ošiaľ a inšpiroval mnohých ďalších interpretov. Svetovú popularitu dosiahol Dale o rok neskôr svojou verziou gréckej ľudovej skladby Misirlou, ktorú predstavil západnej kultúre.

Táto skladba, ktorú nahrala jeho skupina Dick Dale & His Del-Tones, sa pôvodne objavila na singli pod názvom Miserlou a na prvom štúdiovom albume skupiny Surfers' Choice (1962) pod názvom Misirlou Twist. V roku 1994 ju americký režisér Quentin Tarantino použil vo svojom filme Pulp Fiction.

Dale vydal približne desiatku štúdiových albumov. Z hudobnej scény odišiel v druhej polovici 60. rokov, k nahrávaniu a koncertovaniu sa opäť vrátil o dve desaťročia.