Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

USA stratili hlasovacie právo v UNESCO pre neplatenie členského

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Spojené štáty platili UNESCO ročne 80 miliónov dolárov, čo je 22 percent ročného rozpočtu organizácie. Keď prestali platiť, dostalo sa UNESCO na pokraj finančnej krízy.

Paríž 8. novembra (TASR) - Spojené štáty americké stratili hlasovacie právo v Organizácii Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO), ktorej dlhujú členské poplatky za tri roky. Informovala o tom dnes agentúra AP.

USA prestali uhrádzať členské poplatky v roku 2011 na protest proti rozhodnutiu UNESCO prijať Palestínu za svojho člena. Podľa stanov UNESCO mali USA najneskôr do dnešného rána vyrovnať svoje dlhy, alebo podať oficiálne vysvetlenie svojich nedoplatkov. Keďže sa tak nestalo, automaticky prišli o hlasovacie právo.

Spojené štáty platili UNESCO ročne 80 miliónov dolárov, čo je 22 percent ročného rozpočtu organizácie. Keď prestali platiť, dostalo sa UNESCO na pokraj finančnej krízy, v dôsledku čoho obmedzilo iniciatívy vedené Američanmi, napríklad vzdelávanie o holokauste.

Strata hlasovacieho práva pre Washington znamená, že sa nebude môcť zapojiť do rozhodovania o financovaní rôznych projektov, ktoré svetová kultúrna organizácia uskutočňuje.

Podľa agentúry AP sa teraz vplyv USA na politiku v oblasti kultúry a vzdelávania oslabí. Okrem toho opätovné získanie plných kompetencií člena UNESCO bude Spojené štáty stáť stovky miliónov dolárov, ktoré by musel Washington doplatiť.

"Nebudeme sa môcť spoliehať na rovnaký vplyv ako doteraz. V podstate, budeme mať rovnaké nástroje, len nám bude chýbať kladivo," opísala situáciu americká komisárka pre UNESCO Phyllis Magrabová.