Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

UNIKÁTNE FOTO 1977-84: Je medzi hitmi Bratislavskej lýry aj ten váš?

V utorok 8. júna sa začal v Bratislave VI.ročník Medzinárodného festivalupopulárnych piesní Bratislavská lýra 1971. V koncertnej sieni Slovenskej filharmónie si večer vypočuli poslucháči prvé tóny národnej súťaže o Bronzovú, Striebornú a Zlatú lýru 1971. Bratislavskému publiku sa predstavili i prví zahraniční umelci.Obľúbený spevák Waldemar Matuška pri vystúpení na záverečnom koncerte festivalu. Foto: Archív TASR

Spomínate si ešte na hity ako Máš chuť majoránky, Kaskadér či Vyznanie? Viete, že ich priniesla pesničková súťaž Bratislavská lýra? Poďte sa s nami pozrieť na dobové snímky z rokoch 1977 - 1984.

Bratislava 3. júna (Teraz.sk) - Bratislavská lýra, ktorá odštartovala v roku 1966, stále naberala na väčšej diváckej obľube. Mladí interpreti chceli stáť vo svetlách reflektorov a pozdávala sa im i "sladká príchuť" slávy v podobe obrovského množstva fanúšikov.

Napriek tomu, ani Bratislavskej lýre sa nevyhli škandály. Festival sa začal riadiť heslom "Lýra všetkým". Ročník 1978 bol označený ako nešťastný pre systém hodnotenia šiestich krajských porôt. Keďže pri hodnotení prevládal malomeštiacky patriotizmus a taktizovanie, novinári označili výsledok voľby víťazov ako neobjektívny.

V ďalších ročníkoch už o víťazoch rozhodovala odborná porota. Súťaž sa dostala do priestorov športovej haly, kde sa najviac potrápili zvukári. Prítomní na Lýre mali možnosť pocítiť aj "čerstvý závan zo zahraničia".
Účinkovať v "socialistickom bloku" považovali viacerí hostia "spoza železnej opony" za čosi exotické. A tak si slovenské publikum "užili" jamajská skupina Boney M, taliansky spevák Druppi, maďarská skupina Omega, skupiny Shadows, Tremeloes, Beach Boys, Les Humphries Singers, speváci Cliff Richard, José Feliciano, Gilbert Bécaud, speváčky Julie Driscol či Sandie Shaw.

Pozrite sa s nami do rokov 1977 - 1984 a pripomeňte si známe hity.

Bratislavská lýra 1977: Modus - Úsmev, 1. miesto

Ceny víťazov súťaži medzinárodného festivalu populárnej piesne - Bratislavská lýra 77 odovzdali v nedeľu 12.júna v bratislavskom filmovom klube. V čs. skladateľskej súťaži rozhodnutím poroty získala zlatú Bratislavskú lýru 77 pieseň skladateľa Jána Lehotského a textára Kamila Peteraja Úsmev v podaní bratislavskej skupiny Modus
Foto: Archív TASR




Bratislavská lýra 1977: Karel Zich - Máš chuť majoránky, 2. miesto

Striebornú Bratislavskú lýru udelila porota autorskej dvojici Jiŕí Vondráček a Zdenek Borovec za pieseň Máš chuť majoránky, ktorú spieval Karel Zich.
Foto: Archív TASR




Bratislavská lýra 1978: Marika Gombitová - Študentská láska, 1. miesto

Po vítazstve v čs. skladateľskej sútaži získala pieseň skladateľa Pavla Hammela a textára Kamila Peteraja Študentská láska v podaní speváčky Mariky Gombitovej zlatú Bratislavskú lýru aj v medzinárodnej súťaži piesní socialistickým krajín, ktorou v sobotu vyvrcholil v Bratislave trinásty ročník medzinárodného festivalu populárnej piesne. Striebornú lýru za druhé miesto v medzinárodnej súťaži udelila porota piesni sovietskych autorov Davida Tuchmanova a Vladimira Charitonova Fotografie lások, ktorú spieval Róbert Muškambarian. Juhoslovanskej piesni Čau!, ktorú zložil Nikica Kalogjera na text Ivicu Krajača, vyspievala Ljupka Dimitrovská bronzová lýru. Ceny víťazom Bratislavskej lýry odovzdal po skončení sobotňajšieho záverečného koncertu za prítomnosti námestníka ministra kultúry SSR Imricha Mikuša a námestníka ministra kultúry ČSR Otakara Holana predseda festivalového výboru, riaditeľ Slovkoncertu Bernard Demo spolu s podpredsedom výboru, ústredným riaditeľom Pragokoncertu Františkom Hrabalom a predsedom poroty zaslúžilým umelcom Milanom Novákom.
Foto: Archív TASR




Bratislavská lýra 1979: Marika Gombitová - Vyznanie, 2. miesto

Bratislavská lýra 1979. Striebornú lýru získala pieseň Vyznanie /J.Lehotský - K. Peteraj/. Na snímke spieva Marika Gombitová.
Foto: Archív TASR




Bratislavská lýra 1980: Elán - Kaskadér, 2. miesto

Medzinárodný festival populárnej piesne Bratislavská lýra 1982 sa 26. mája začal v hlavnom meste SSR. Sedemnásty ročník festivalu potrvá do soboty. V čs.súťaži sa o zlatú, striebornú a bronzovú Bratislavskú lýru uchádza dvadsať piesní, 10 českých a 10 slovenských. V medzinárodnej súťaži zápolí o tieto trofeje 21 piesní v podaní interpretov z 20 krajín.
Foto: Archív TASR




Bratislavská lýra 1981 - Václav Neckář - Tvým dlouhým vlasům, 1. miesto

Tretím festivalovým večerom sa 22. mája skončila súťažná Časť Bratislavskej lýry 1981.V čs. autorsko-interpretačnej súťaži získal zlatú Bratislavskú lýru Václav Neckář piesňou Jana Neckářa na text Zdenka Rytířa Tvým dlouhým vlasúm, druhé miesto obsadila Věra Špinarová, ktorá spievala pieseň Jiřího Znožka a Vladimíra Čorta Meteor lásky, tretí bol Pavol Hammel s piesňou Cirkus leto, ktorú zložil na text Borisa Filana.
Foto: Archív TASR




Bratislavská lýra 1982: Miroslav Žbirka - Atlantída, 2. miesto

Galakoncertom víťazov československej i medzinárodnej súťaže o Bratislavskú lýru 1982 skončil sa v sobotu 29. mája v hlavnom meste SSR štvordňový Medzinárodný festival populárnej piesne. Na snímke Miroslav Žbirka /vpravo/ so skupinou Limit
Foto: Archív TASR




Bratislavská lýra 1983: Miroslav Žbirka - Nechodí, 1. miesto

V československej súťaži si zlatú Bratislavskú lýru ’83 vyspieval Miroslav Žbirka /uprostred/ so skupinou Limit svojou piesňou Nechodí na text Kamila Peteraja /vľavo/. Na sn. vpravo riaditeľ Slovkoncertu Jozef Mravec, ktorý odovzdal ceny víťazom.
Foto: Archív TASR




Bratislavská lýra 1984: Júlia Hečková - Spútaná láskou, 1. miesto

Tretím festivalovým večerom sa skončila súťažná časť Bratislavskej lýry 1984. V čs. piesňovej súťaži získala zlatú Bratislavskú lýru Júlia Hečková piesňou Petra Hečku a Ľuboša Zemana Spútaná láskou.
Foto: Archív TASR




Bratislavská lýra 1984: Lenka Filipová, Věnování - 2. miesto



Tretím festivalovým večerom sa skončila súťažná časťBratislavskej lýry 1984. Lenka Filipová za svoju pieseň Venování, ktorú zložila na text Zdeňka Rytíra, obsadila druhé miesto v súťaži.
Foto: Archív TASR