Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel britský kameraman Gilbert Taylor, ktorý nakrútil Hviezdne vojny

Záber z filmu Hviezdne vojny. Foto: TASR/AP Photo

Gilbert Taylor sa spolupodieľal aj na vzniku viacerých úspešných televíznych seriálov, vrátane pôvodnej verzie príbehov dvojice Randall a Hopkirk.

Londýn 24. augusta (TASR) - Britský kameraman Gilbert Taylor, s ktorého menom sa spájajú snímky ako Hviezdne vojny, Ťažký deň (so skupinou Beatles), sci-fi Flash Gordon (s hudbou skupiny Queen) či Dr. Divnoláska Stanleyho Kubricka už nie je medzi živými. Veterán nielen britskej kinematografie skonal v piatok doma v Newporte na ostrove Wight v kruhu svojich blízkych vo veku 99 rokov. Smutnú správu priniesla dnes BBC.

Rodák z Bushey Heath v grófstve Hertfordshire začínal veľmi dávno ako asistent kamery v londýnskych filmových štúdiách Gainsborough. Po druhej svetovej vojne, v ktorej využíval svoje kameramanské schopnosti aj pri nakrúcaní potenciálnych terčov pre bombardovanie, sa naplno venoval umeleckej práci. Nakrútil celý rad pozoruhodných filmov so špičkovými tvorcami, popri už zmienených napríklad nechýbal za kamerou pri vzniku snímky Alfreda Hitchocka Zbesilosť (Frenzy), hororu Richarda Donnera Prichádza satan (The Omen), viacerých filmov J.Lee Thompsona i Romana Polanského. Na pľaci sa však stretol aj s režisérmi Peterom Brookom (Stretnutia s pozoruhodnými mužmi), Johnom Badhamom (Drakula), Georgeom P. Cosmatosom (Útek do Atén) alebo Curtisom Hansonom (Okno zo spálne) a prirodzene celým radom hviezd strieborného plátna.

Gilbert Taylor sa spolupodieľal aj na vzniku viacerých úspešných televíznych seriálov, vrátane pôvodnej verzie príbehov dvojice Randall a Hopkirk, ktorú na sklonku 60. rokov ponúkla divákom aj Československá televízia, a to s mimoriadnym ohlasom.