Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Tomáš Klus v bratislavskom Ateliéri Babylon: Máme vás radi a ďakujeme!

Na snímke Tomáš Klus počas koncertu 31. augusta 2012. Archívne foto. Foto: TASR

Do ukončenia slovenskej časti turné Ani si nesedejte 2013. ostávajú posledné dva koncerty Tomáša Klusa a jeho kapely Cílová skupina.

Bratislava 28. marca (TASR) – Nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky, povedal antický filozof Hérakleitos z Efezu. Tomáš Klus, ktorý píše texty rovnako vo veršoch, by tento citát premenil na "nevstúpiš dvakrát do toho istého Babylonu" a zároveň ho aj porušil. Vystúpením v bratislavskom Ateliéri Babylon v nedeľu 10. marca začal český zlatý slávik 2012, spevák, skladateľ a hudobník Tomáš Klus jarnú slovenskú časť česko-slovenského turné pod názvom Ani si nesedejte 2013.

S koncertmi obišiel celé Slovensko, aby sa do bratislavského Ateliéru Babylon vrátil v stredu večer (27. 3.). Na jeho prvý koncert v slovenskej metropole sa totiž desiatky ľudí nedostali. A návrat to bol viac než úspešný, čo potvrdila jeho záverečná ďakovačka – "máme vás radi a veľmi ďakujeme".

Viac ako dve hodiny výbornej zábavy "postavilo na nohy" zaplnené hľadisko hneď prvými skladbami První píseň a Dopis. Tancovať bolo povolené, ak ste mali k tomu aspoň kúsok miesta, rovnako aj spievať. Tomáš nazval svoju sprievodnú kapelu Cílová skupina. Na turné ju tvoria gitarista a kapelník Jiří Kučerovský, Petr Škoda (bicie, cajon) a Jan Lstibůrka (kontrabas).

Do varu dostali hľadisko pri pesničke Pánubohudooken, čo už vydržalo až do konca koncertu. Predovšetkým dámska časť publika pozná texty Tomášových pesničiek, takže zbor Babylonu výdatne pomáhal pri piesňach Neklid, Treplev, Nenávratná, DA.muklův meč, Panenka, Dno za dnem, Podléhnutí, Psáno u zpráv, Přičichnutí alergikovo, Markétce, Sibyla, Trigorin, LeHomoLe, Nina, Manon, Chybíš mi, Marie či Sentiment na tři body.

Došlo aj na pieseň Malčik, ktorú na albume Hlavní uzávěr splínu venoval Karlovi Krylovi. Však aj text tejto piesne napísal v "krylovskom" štýle "...nad postýlkou vyšla hvězda neradostná, přijela sem cizí kněžna a zlost má. Zabírá si pro svůj spánek ulice i domy, dvorní dámy bez pozvánek rozezněly zvony." Kreativita a osobitý štýl muzicírovania a textovania tohto mladíka nesie znaky zrelej dospelosti, pritom Tomáš má iba 26 rokov. Na margo textov svojich piesní dodáva, že "ja sa iba pozerám okolo seba."

Vystúpenia o hudbe a improvizácii

Tento koncert je o hudbe, takže žiadna mimoriadna scéna, iba jedno biele plátno, ktoré slúži na tieňohru pri niektorých pesničkách. Dvaja gitaristi, aj dvaja speváci, dvaja moderátori a dvaja výborní improvizátori, to sú Tomáš Klus a Jiří Kučeřovský, ktorí sa ideálne dopĺňajú počas celého koncertu. A tak pri uvádzaní pesničiek zohrali úlohu Jirkove červené džíny, v ktorých vystupuje, aj Tomášove zelené ponožky, pretože na pódiu chodí bosý, presnejšie povedané iba v ponožkách. Zelených. Improvizačné schopnosti potvrdil spevák aj v priebehu koncertu, keď na počkanie vo svetovej premiére zaznela pieseň o Katke, čo ostala doma v štýle reggae, tak ako to navrhol jeden z divákov. A že je bývalým úspešným športovcom, potvrdil, keď s mikrofónom vybehol medzi divákov. To, že dvakrát museli pridávať, asi nie je ani potrebné pripomínať. Záujem dievčat o týchto dvoch mladých "fešákov" potvrdil aj nekonečný zástup fanúšičiek pri autogramiáde po koncerte.

Rodák z moravského Třinca Tomáš Klus (*15. 5. 1986) je dnes idolom českej hudobnej scény. Za osem rokov muzicírovania toho dosiahol viac ako dosť. Na svojom konte má už päť sošiek Anděla, čo je ocenenie českej akadémie populárnej hudby, tú prvú ako Objav roka 2008 (za album Cesta do záhu(d)by), Spevák roka 2009 (za album Hlavní uzávěr splínu), Spevák roka 2011, album roka a najpredávanejší album roka, to všetko za platňu Racek, z ktorej pieseň Pánu Bohu do oken bola najhranejšou v roku 2011. V ankete Český slávik za rok 2011 bol strieborný, za rok 2012 už zlatý pred Karlom Gottom. A to má doma aj zlatú medailu ako dorastenecký majster Európy 2002 v modernom päťboji.

Do ukončenia slovenskej časti turné Ani si nesedejte 2013. ostávajú posledné dva koncerty Tomáša Klusa a jeho kapely Cílová skupina. Už dnes sa predstavia v Trenčíne (Piano Club) a v piatok (29. 3.) v Senici (Dom kultúry).