Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Telekom Music City prinesie do Košíc alternatívny rock

Foto: Telekom

Po hip-hope a jazze tentoraz dve pódiá ovládne alternatívny rock. Vstup je už tradične pre všetkých bezplatný.

Bratislava 26. septembra (TASR) – V piatok 27. septembra ponúkne Telekom Music City v košickom Kulturparku tretiu tohtoročnú nádielku zaujímavej hudby. Po hip-hope a jazze tentoraz dve pódiá ovládne alternatívny rock. Vstup je už tradične pre všetkých bezplatný.

Program na prvom pódiu otvorí martinská formácia Čisté tvary, alternatívna rocková kapela, ktorá sa do povedomia dostala v roku 2004, keď ju pomohol zviditeľniť Oskar Rózsa. Po turné s Parou a víťazstve v súťaži Jim Beam Music o dva roky neskôr vydali svoj debutový album Meskalín a po krátkej pauze nasledoval album Rita von Anarchia. V súčasnosti sa kapela venuje hlavne koncertovaniu.

Program na prvom pódiu bude pokračovať v punk-rockovom štýle v podaní Slobodnej Európy, kultovej kapely založenej v roku 1989 bývalými členmi Zóny A. V budúcom roku plánujú na svoje 25. výročie vydať nový album. Sú tak plní energie, o čom presvedčia aj návštevníkov košického Music City.

Vystúpenia na prvom pódiu vyvrcholia projektom Hrana Mareka Brezovského a Oskara Rószu. Marek Brezovský bol veľmi talentovaný slovenský hudobník, ktorý zomrel predčasne vo veku 20 rokov. Hrana je jeho prvým a aj posledným oficiálnym štúdiovým albumom, nahraným až po jeho smrti spoluautorom Oskarom Rózsom v roku 1999. Ide o kompiláciu pôvodných skladieb, ktoré Brezovský nahral so skupinou Art M Trio a skladieb, ktoré niekoľko rokov po jeho smrti produkčne dokončil jeho blízky priateľ a spoluhráč Oskar Rózsa s pomocou viacerých popredných slovenských hudobníkov. Music City ponúkne v Košiciach príležitosť zažiť prevedenie tohto emotívneho projektu naživo.

Vystúpenia na druhom pódiu otvorí mladá prešovská kapela Papyllon, nazývaná aj novou nádejou slovenskej hudobnej scény. Papyllon sa štýlom pohybuje medzi grunge, indie a new rock. Po nej bude nasledovať elektronika mladého hudobníka Ink Midget (Adam Matej) známeho z dua Ink Midget & Pjoni. S albumom Re-leave bol Ink Midget minulý rok ocenený na Radio_Head Awards ako najlepší album roka v kategórii Elektronická hudba.

Po mladých slovenských nádejach bude na druhom pódiu nasledovať česká elektro-folková kapela Fiordmoss. Skupina svojím názvom, zvukom ako aj dôrazom na vizuálne spracovanie svojich klipov odkazuje na tvorbu severských umelcov ako napríklad Björk. Minulý rok vydala svoju druhú EP Ink Bitten a presídlila sa do Mekky elektronickej hudby - Berlína. Fiordmoss patrí v súčasnosti k najzaujímavejším českým kapelám.

Po polnoci bude hudobná produkcia pokračovať setmi legendárneho dídžeja Tokyho. Moderátorom večera bude hudobník a dramaturg Martin Valihora. Po Košiciach sa štvrtá časť tohto hudobného podujatia uskutoční 3. októbra v Banskej Bystrici. TASR informoval PR manažér Martin Vidan.