Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Speváčka populárnej hudby Tatiana Hubinská zomrela pred 15 rokmi

Foto: TASR

Spievať začala v roku 1963 s combom Gustáva Offermana. S ním absolvovala aj prvé zahraničné zájazdy.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Známa slovenská speváčka populárnej hudby Tatiana Hubinská bola obľúbená predovšetkým v 60. a 70. rokoch 20. storočia. V nedeľu 6. apríla uplynie 15 rokov od jej úmrtia.

Tatiana Hubinská sa narodila 18. septembra 1944 vo francúzskej metropole Paríži. V roku 1946 sa jej rodina vrátila späť na Slovensko. Od roku 1949 žili v Komárne, kde sa učila v ľudovej škole umenia hrať na klavíri. Študovala na konzervatóriu v Bratislave.

Spievať začala v roku 1963 s combom Gustáva Offermana. S ním absolvovala aj prvé zahraničné zájazdy. V roku 1967 sa stala členkou bratislavského comba, kde spievala spolu so Zuzkou Lonskou a Zdenkom Kratochvílom. Po roku prešla do orchestra Juraja Velčovského. V roku 1965 vyšla jej prvá malá platňa so skladbou Vieš, čo je žiaľ. Jej prvými hitmi z tohto obdobia boli piesne Haló baby, Haló boy, Casanova či Tancujeme Shake. Nahrala aj pieseň Ako malý psík, slovenskú verziu víťaznej skladby piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie 1967 Puppet On A String, ktorú spievala Sandie Shaw. V roku 1967 súťažila spolu s Marcelou Laiferovou na Bratislavskej lýre s duetom Čítam si horoskop. V roku 1968 sa na dva roky upísala orchestru Gustáva Broma, s ním v roku 1969 spievala aj na Jazzovom festivale v Prahe i na zájazde v západnom Nemecku. V bratislavskej Tatra Revue mal 18. októbra 1969 premiéru program Sedem strieborných, spolu s Miroslavom Ličkom a Editou Slávikovou v ňom účinkovala aj Tatiana Hubinská.

S orchestrom Gustáva Broma nahrala v roku 1970 svoju jedinú LP platňu s názvom Tatiana Hubinská. Boli na nej prevzaté americké skladby, ktoré naspievala anglicky, medzi nimi známy tradicionál Cotton Fields, aj pôvodné slovenské piesne autorov Ivana Vašicu, Ľudovíta Štassela a Igora Bázlika. K piesňam Dom z kvetov a Zima na koči napísal texty Kamil Peteraj. Spievala často v zahraničí, v Nemeckej demokratickej republike (NDR), Bulharsku, Sovietskom zväze, na Kube, ale aj v Nemeckej spolkovej republike (NSR), Rakúsku a vtedajšej Juhoslávii. Na festivale v rakúskom Innsbrucku si vyspievala tretie miesto. V rokoch 1973 a 1974 účinkovala s country skupinou Jazdci. Z tohto obdobia sú piesne Poď, krásny je deň, Lúč na ostrove a Pieseň pre vás. V závere 70. rokov 20. storočia ustúpila z hudobnej scény.

Tatiana Hubinská zomrela 6. apríla 1999 vo veku 54 rokov v Bratislave.