Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Sziget ponúka celý týždeň známe osobnosti svetovej hudobnej scény

Austrálsky spevák Nick Cave z rockovej kapely Nick Cave and the Bad Seeds počas koncertného vystúpenia na hudobnom festivale Sziget v Budapešti 7. augusta 2013. Foto: TASR/AP

Hlavný hudobný program prebieha na piatich veľkých scénach, headlinermi piatkového večera (9.8.) boli skupiny Seeed a Blur.

Budapešť / Bratislava 10. augusta (TASR) – Budapešť žije tento týždeň hudbou, v pondelok 5. augusta začal maratón hudby a zábavy Sziget 2013, ktorý potrvá až do nedele 11. augusta. Prvé dva dni boli zahrievacie, od stredy potom s plným programom. Tento rok ponúka viac ako dve stovky koncertných a programových blokov, pri ktorých sa bude počas celého týždňa zabávať štyristo tisíc návštevníkov. Medzi účinkujúcimi sú tento rok také mená ako Austrálčan Nick Cave s kapelou The Bad Seeds, nemeckí Die Äzte a Seeed, anglickí Blur a Skunk Anansie, španielska formácia Ska-P či Francúz David Guetta, ktorému bude patriť záver festivalu.

Hlavný hudobný program prebieha na piatich veľkých scénach, headlinermi piatkového večera (9.8.) boli skupiny Seeed a Blur. Seeed je reggae-dancehallová formácia z Nemecka, vznikla v Berlíne v roku 1998, kedy sa stretla partia jedenástich hudobníkov a spevákov. Na Szigete ponúkli viac ako hodinovú dynamickú šou, vrátane hitov Dickes B, Aufstehn, Ding a Music Monks, ktoré vydali na štyroch štúdiových albumoch, tým najnovším je Seeed zo septembra minulého roku. Frontmanmi je trojica spevákov, ktorí si hovoria Enuff, Eased a Ear.



Záver piatkového večera na hlavnom pódiu patril anglickej alternatívnej rockovej skupine Blur. Vznikla v roku 1988 v Londýne pod prvým názvom Seymour. Majitelia hitov There's No Other Way, Country House, Beetlebum, Song 2 či Out Of Time na čele so spevákom a muzikantom Damonom Albarnom začali svoj set hitom Girls & Boys z mája 1994, potom prišli na rad aj ďalšie. Na svojom konte majú sedem štúdiových albumov, päť z nich sa v rebríčku dostalo na prvú pozíciu. Tým prvým bol v auguste 1991 album Leisure, zatiaľ ostatným Think Tank z mája 2003. V singlovej hitparáde mali 25 skladieb, dve z nich sa dostali na prvé miesto, Country House v roku 1995 a Beetlebum v roku 1997. Fanúšikov iste poteší správa, že kapela pripravuje v tomto období nový štúdiový album.

Emir Kusturica & No Smoking Orchestra


V piatkovom zozname účinkujúcich bolo aj vystúpenie Emira Kusturicu & No Smoking Orchestra na World Music Party Stage. Rodák zo Sarajeva Kusturica je známy režisér, ktorý si získal úspech filmom Čierna mačka, biely kocúr. No Smoking Orchestra je desaťčlenná partia muzikantov, v ktorej hrá Kusturica na gitare a spieva. V kapele, ktorá prezentuje typické balkánske rytmy, hrá na bicie jeho syn Stribor.

V stane A38 Stage zaujal francúzsky spevák, hudobník a režisér Woodkid. Rodák z Lyonu, ktorý preferuje alternatívu v štýle indie, je na scéne od roku 2006. Na svojom konte má jeden album The Golden Age z marca tohto roku. Z neho sú aj tri hity Iron, Run Boy Run a I Love You, pričom Run Boy Run bodoval aj v anglickom rebríčku. Woodkid sa stal známym aj ako režisér videoklipu Kate Perry k pesničke Teenage Dream či klipu Back To December speváčky Taylor Swift.



Dnes večer bude headlinerom spevák Mika, ktorý o týždeň oslávi 30. narodeniny. Na scéne je od roku 2006, na svojom konte má tri vydané albumy, v anglickom singlovom rebríčku mal zatiaľ šesť piesní. Prvým hitom bola pieseň Grace Kelly, ktorá sa dostala až na čelo rebríčka. Záverečným interpretom v nedeľu (11.8.) na hlavnom pódiu bude David Guetta. Rodák z Paríža mal sedemnásť, keď sa stal dídžejom parížskeho klubu Broad. Na svojom konte má dnes päť vydaných albumov, o jeho celoeurópskom úspechu svedčí aj skutočnosť, že v anglickej singlovej TOP 40 mal doposiaľ osemnásť skladieb.  

Sziget Festival je jedným z najväčších hudobných festivalov v Európe, prvý ročník sa uskutočnil v Budapešti v roku 1993. Jeho miestom je ostrov Óbudai na Dunaji. Organizátori dali festivalu aj pomenovanie Sziget – Island Of Freedom.