Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Stredoeurópsky festival talianskeho filmu otvorí Neha

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kolekciu filmových noviniek, ktoré poskytujú pohľad na súčasné Taliansko s humorom, iróniou, ale aj vážnym spracovaním sociálnych tém, spája i atraktívne herecké obsadenie.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Stredoeurópsky festival talianskeho filmu MittelCinemaFest predstaví tohto roku osem snímok renomovaných režisérov i nastupujúcej generácie filmových tvorcov. Kolekciu filmových noviniek, ktoré poskytujú pohľad na súčasné Taliansko "s humorom, iróniou, ale aj vážnym spracovaním sociálnych tém", spája i atraktívne herecké obsadenie. Na plátne sa predstavia Renato Carpentieri, Giovanna Mezzogiorno, Stefano Accorsi, Micaela Ramazzotti, Jasmine Trinca, Barbora Bobulová a ďalší. Pätnásty ročník prehliadky, ktorú pripravil Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave spolu s Istituto Luce Cinecittá, sa uskutoční v Kine Lumiére od 24. do 28. novembra.

Festivalové snímky sa budú premietať o 18.00 a 20.00 h. "Všetky tituly majú na Slovensku svoju premiéru, niektoré z nich už preverili aj medzinárodné festivaly a ocenili tvorcov v rôznych kategóriách," TASR informovala Zuzana Golianová, PR manažérka podujatia.

MittelCinemaFest 2017 otvorí film režiséra Gianniho Amelia Neha, príbeh "o osamelosti a neopätovaných láskach". Príbeh bývalého advokáta Lorenza, ktorý sa ocitá sám vo svojom byte uprostred Neapola i uprostred zložitých rodinných a susedských vzťahov, je hereckým koncertom Elia Germana, Giovanny Mezzogiorno, Micaely Ramazzotti. "A predovšetkým Renata Carpentieriho. Ten získal Zlatý glóbus pre najlepšieho herca, okrem toho si film odniesol štyri ceny Syndikátu talianskych filmových novinárov - Strieborná stuha a bol uvedený na festivaloch v Londýne, Haife, Moskve a vo Vancouvri."

V programe prehliadky figuruje aj režijný debut dokumentaristky Valentini Pedicini Kam padajú tiene. Snímka sa upriamuje na temnú epizódu v dejinách Švajčiarska, ktoré sa pokúsilo zastaviť kočovanie etnických nomádov Jenish odňatím detí rodinám.

Herečka Barbora Bobulová sa slovenskému publiku pripomenie v snímke Čisté srdcia, celovečernom hranom režijnom debute dokumentaristu Roberta De Paolisa. Vo filme stvárnila tvrdú a bigotne veriacu matku 18-ročnej Agnese pripravenej zložiť sľub predmanželskej čistoty až do momentu, kým nestretne chlapca, ktorý má za sebou zložitú minulosť a patrí do iného sveta.

Festival zavŕši titul Miesto splnených túžob - najnovší film Paola Genoveseho, ktorý sa do pozornosti slovenských divákov dostal vďaka úspešnej komediálnej dráme Úplní cudzinci. "Diváci sa opätovne môžu tešiť na brisknú konverzačnú komédiu plnú známych tvári a skvelých hereckých výkonov," dodala Golianová na margo filmovej novinky, ktorá uzatvárala aj Festival del Cinema v Ríme.