Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Stratená Rodinova busta Napoleona zdobila 85 rokov radnicu v USA

Foto: wordpress.com

Socha bola v rokoch 1915-29 vystavená v Metropolitnom múzeu v New Yorku. Potom sa jej majiteľkou stala filantropka Geraldine Rockefellerová Dodgeová a tá ju asi darovala radnici.

Washington 12. októbra (TASR) - Autorom mramorovej busty cisára Napoleona, ktorá 85 rokov zdobila radnicu v meste Madison v okrese Morris v americkom štáte New Jersey, je francúzsky sochár Auguste Rodin.

Pôvod sochy potvrdil znalec Jerome Le Blay ešte v roku 2015, ale úrady z bezpečnostných dôvodov čakali s odhalením identity autora diela v hodnote niekoľkých miliónov dolárov do stredy. Dielo teraz opustí madisonskú radnicu a bude zapožičané do filadelfskej galérie Museum of Art.




Socha bola v rokoch 1915-29 vystavená v Metropolitnom múzeu v New Yorku. Potom sa jej majiteľkou stala filantropka Geraldine Rockefellerová Dodgeová. Úrady sa domnievajú, že niekedy okolo roku 1942 Dodgeová bustu spolu s ďalšími umeleckými dielami darovala radnici v Madisone.

Busta bola potom desaťročia vystavená v reprezentatívnych priestoroch miestnej radnice: kým umenovedci jej stopu na celý tento čas stratili, v meste sa rokmi zabudlo na to, o akú vzácnosť ide. Starosta mesta Robert Conley však pre agentúru AP uviedol, že v Madisone sa občas hovorilo, že "by to mohol byť Rodin".

 Podľa odhadov odborníkov má socha hodnotu od štyroch do 12 miliónov dolárov.