Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Bratislave aj Košiciach štartuje festival Jeden svet

Ilustračné foto Foto: TASR - Jakub Kotian

Podujatie ponúkne 150 projekcií, z toho viac než 60 filmov zo Slovenska i spoza hraníc.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Hľadať a nachádzať dôveru medzi nami, bez ktorej naša spoločnosť nefunguje tak, ako by mohla, je jedným z cieľov 18. ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet. Podujatie, ktoré sa prvýkrát koná súbežne v Bratislave a Košiciach, dnes slávnostne otvoria v bratislavskom Kine Lumiére. Festival ponúkne na šiestich miestach v hlavnom meste a jednom v Košiciach dovedna 150 projekcií viac než 60 filmov zo Slovenska i spoza hraníc. Filmovú ponuku sprevádza desiatka diskusií a viaceré workshopy. Návštevníci sa môžu tešiť v sprievodnom programe napríklad aj na dabingovú vojnu či iránsko-slovenský stand-up.

Aj tento rok Jeden svet reaguje na aktuálne dianie - tentoraz na čoraz viac rozšírenú nedôveru (aj) v našej spoločnosti. "Podľa viacerých výskumov nám u nás vládne nedôvera. A to až tak, že sa v nej štatisticky ocitáme na samom chvoste Európy," objasnila riaditeľka festivalu Nora Beňáková výber nosnej témy. Tú dokazuje i hlavné motto 18. ročníka festivalu, ktorým sa stala veta Hľadá sa dôvera. Festivalové motto reflektuje tiež výber filmov. Nebudú chýbať snímky s témou nárastu extrémizmu i korupcie. Dôvera či nedôvera je súčasťou aj novej sekcie s názvom Dáta: demokracia, ktorá prinesie i dokumenty o tom, ako priveľmi dôverujeme napríklad internetu.

Okrem nosnej témy sa festival tradične venuje rôznym ďalším témam spojeným s ľudskými právami či konzumným správaním, ktoré prispieva k devastácii planéty, prináša filmy, ktoré riešia rôzne globálne, ale i lokálne problémy spojené napríklad s plánovaním rozvoja našich miest či výberom dovoleniek.

Fanúšikovia slovenských filmov si prídu na svoje vďaka súťažnej sekcii Slovenský dokument. "V nej súťažia filmy slovenských režisérov zaoberajúce sa aktuálnymi otázkami, ktoré hýbu našou spoločnosťou," dopĺňa Beňáková s tým, že vo výbere sa stretne päť silných príbehov. Medzi nimi film o ignorovanom rómskom holokauste, dokument o ťažkom živote na krajnom východe Slovenska či snímka o radostiach a strastiach dnešných rodín v Európe.

Súčasťou prvého festivalového dňa je tradičné udeľovanie Ceny Človeka v ohrození. Ocenenie, ktoré počas slávnostného otvorenia festivalu odovzdá riaditeľ neziskovej organizácie Človek v ohrození Braňo Tichý, získala trojica laureátov - organizácia Via Iuris, študentská iniciatíva SomZa.to a advokát Peter Kubina. "Udeliť toto ocenenie sme sa vybraným rozhodli za ich odbornú, kampaňovú a aktivistickú prácu, ktorou prispeli ku zrušeniu tzv. Mečiarových amnestií a napomohli tak znovubudovať dôveru v právny štát na Slovensku," vysvetlil Tichý jeden z dôvodov udelenia ceny.

Jeden svet potrvá v Bratislave do 17. októbra, v Košiciach do 15. októbra. V hlavnom meste ponúka program v kinách Lumiére a Mladosť, na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU, v KC Dunaj, Univerzitnej knižnici a Dome Quo Vadis, v Košiciach je dejiskom festivalu Kino Úsmev.