Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Spoločnosť M. Vargu organizuje koncerty a iné aktivity na jeho počesť

Na archívnej snímke slovenský hudobník, skladateľ a inštrumentalista Marián Varga. Foto: TASR - Milan Kapusta

Uplynie 50 rokov od vydania kultového albumu Zvoňte zvonky, ktorý predstavoval vyvrcholenie umeleckých snáh československej hudobnej kultúry v beatovej oblasti.

Bratislava 3. januára (TASR) – Tvorbu a dielo vlani zosnulej významnej hudobnej osobnosti Mariána Vargu zachováva, pripomína a šíri po ňom pomenovaná spoločnosť.

"Ako spontánny prejav úcty výnimočnému hudobníkovi sa jeho priatelia Vladimír Godár, Daniel Pastirčák, Jozef Lupták, Ladislav Snopko, Kamil Peteraj a ďalší spolu s jeho manželkou Janou Vargovou rozhodli založiť občianske združenie, ktorého úlohou je starať sa o hudobný a ľudský odkaz Mariána Vargu. Že nešlo o formálne gesto, svedčia mnohé aktivity, ktoré združenie realizuje alebo sa na nich podieľa," informuje Lea Majerčáková zo spoločnosti.

Spoločnosť Mariána Vargu (SMV) za uplynulý prvý rok existencie realizovala niekoľko projektov. V januári sa uskutočnil v Skalici v deň umelcových narodenín koncert Marián Varga 70+1, kde účinkovala Iva Bittová s komorným súborom Konvergencie Quartet a ďalší hudobníci. Koncert vysielala RTVS a jeho záznam vyjde na CD a DVD nosičoch. Konvergencie Quartet časť koncertu uviedli na festivale Konvergencie.

Vargova skladba pre veľký orchester a rockovú kapelu Musica concertante zaznela na festivale Pohoda v koncerte venovanom 100. výročiu vzniku ČSR. Pásmo hudby Mariána Vargu, jeho obľúbených skladateľov a čítanie z knihy rozhovorov Petra Uličného O cestách, ktoré nevedú do Ríma v interpretácii Konvergencie Quartet otváralo festival Vrbovské vetry, neskôr ho uviedli v Banskej Bystrici. Tento projekt sa uskutoční na turné v prvej polovici tohto roka.

Hudobník Július Fujak okrem koncertov vydal vo vydavateľstve Hevhetia v spolupráci so SMV CD Hudobné happeningy Marián Varga a tEóRia OtraSu. Publicista Marian Jaslovský pracuje na knihe rozhovorov o Vargovi. Viackrát bol uvedený filmový dokument Varga režisérky Sone Maletz, ktorá zaň získala aj cenu Igric. Na podnet SMV sochár Juraj Bartusz finalizuje prácu na tvorbe Vargovej busty, ktorá bude na mieste trvalého odpočinku umelca v rodnej Skalici.

V tomto meste sa 26. januára uskutoční druhý koncert Marián Varga 70+2. Speváka Pavla Hammela bude sprevádzať Moyzesovo kvarteto, ktoré tiež interpretuje Vargove skladby. Podľa Majerčákovej zámerom každoročnej koncertnej prehliadky Vargovej tvorby je aj jej medzinárodné rozširovanie. Býva to súčasťou významných zahraničných interpretov a po vlaňajšej Ive Bittovej z Českej republiky teraz príde poľská klaviristka Joanna Duda.

"Najdôležitejšou edičnou aktivitou SMV je pripravovaná limitovaná zberateľská edícia Marián Varga Collected Works I., box obsahujúci 15 remastrovaných albumov, bonusy, rozsiahlu knihu s dosiaľ nepublikovanými materiálmi a fotografiami. Uplynie 50 rokov od vydania kultového albumu Zvoňte zvonky, ktorý predstavoval vyvrcholenie umeleckých snáh československej hudobnej kultúry v beatovej oblasti. Ním sa Varga uviedol na hudobnú scénu a album bude prvým titulom edície. Tá bude obsahovať všetky zásadné albumy, na ktorých sa hudobník výlučne alebo prevažne podieľal ako autor, interpret alebo aranžér," dodáva Majerčáková.