Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Spiaca krásavica prichádza po piaty raz na scénu SND

Choreograf, tanečník a režisér diela Spiaca krásavica Vladimir Malakhov (vľavo) a riaditeľ baletu SND Andrej Suchanov Foto: TASR/Martin Baumann

Nové naštudovanie rozprávkového baletu ponúkne Balet SND malým i veľkým divákom v premiére 25. a 26. mája.

Bratislava 24. mája (TASR) - Premiéru baletu Spiaca krásavica pripravuje v Slovenskom národnom divadle (SND) osobnosť svetovej baletnej scény Vladimir Malakhov, umelecký riaditeľ Staatsballett Berlin. Pod inscenáciu slávneho diela Piotra Iľjiča Čajkovského sa podpísal ako režisér a choreograf. Scénu a kostýmy mal na starosti ruský výtvarník Valery Kungurov a hudobné naštudovanie Martin Gigac.

"Je veľmi dôležité vidieť, že tanečníci chcú tancovať. Uľahčuje mi to život a spolupráca s tanečníkmi veľmi rýchlo napredovala," uviedol na stretnutí s médiami "tanečník storočia" Malakhov. "Pravdaže, som trochu nervózny, pretože takúto veľkú produkciu prezentujem na Slovensku prvýkrát. Želám súboru všetko dobré. Dúfam, že premiéra dopadne dobre, kritiky budú priaznivé a ľudia budú na predstavenie chodiť radi," doplnil svetoznámy umelec, ktorý sa tancu venuje od štyroch rokov.

Malakhov za svoj vzor označil opernú speváčku Mariu Callasovú. "Vždy som hovoril, že chcem tancovať tak, ako spieva Maria Callas - tak čisto a tak krásne," prezradil umelec, ktorého uvidia diváci na doskách SND v novej inscenácii aj tancovať - v úlohe zlej Víly Carabosse v dvoch premiérových predstaveniach a v prvej repríze.

Tu bude player


Rozprávka o princeznej, ktorú prebudí bozk krásneho princa, patrí už vyše storočie k pilierom klasickej baletnej literatúry. Malakhov klasické veľkoplošné dielo naštudoval na základe choreografie francúzskeho umelca Mariusa Petipu. Pôvodné predstavenie, ktoré trvalo takmer štyri hodiny, však skrátil a upravil počet charakterových postáv.

"Predstavenie je výnimočné z pohľadu výtvarnej stránky. Je to neobvyklé spracovanie Spiacej krásavice, ale má to svoj vkus a štýl. Pre deti je to neuveriteľné nádherné predstavenie, ale aj pre dospelého človeka," povedal pre TASR riaditeľ Baletu SND Andrej Suchanov, ktorý plánuje predstavenie uvádzať budúcu sezónu ako titul pre deti aj pre dospelých. "Som veľmi rád, že pán Malakhov je tu, pretože je to neuveriteľný profík v práci na baletnej sále, v komunikácii s ľuďmi a je to neuveriteľná skúsenosť hlavne pre našich tanečníkov spolupracovať s ním. Veľmi veľa vecí sa teraz naučili a ten výsledok je vidieť," dodal.

Nové naštudovanie rozprávkového baletu ponúkne Balet SND malým i veľkým divákom v premiére 25. a 26. mája. Na premiérových predstaveniach sa v hlavných úlohách predstavia okrem umeleckého šéfa Štátneho baletu Berlín i jeho sólisti Iana Salenko-Walter a Marian Walter.

Pripravovaná premiéra Spiacej krásavice je v histórii SND piatym uvedeným tohto titulu. V roku 1942 dielo naštudoval ruský choreograf Maximilián Froman, v roku 1957 český choreograf Rudolf Macharovský, v roku 1968 prvý slovenský choreograf Jozef Zajko s použitím fragmentov Petipovej choreografie a rovnako podľa Petipovej koncepcie v roku 2002 Bachram M. Juldašev a Jozef Dolinský st. Táto inscenácia bola v repertoári Baletu SND do konca roka 2009.