Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Sotheby's vydraží prvý filmový plagát z roku 1895

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na plagáte je zobrazený dav ľudí prichádzajúcich 28. decembra 1895 na parížske premietanie filmu francúzskych bratov Lumierovcov.

Londýn 17. augusta (TASR) - Plagát inzerujúci prvé verejné premietanie filmu v dejinách pôjde do dražby, ktorú v Londýne usporiada aukčný dom Sotheby's. Na plagáte je zobrazený dav ľudí prichádzajúcich 28. decembra 1895 na parížske premietanie filmu francúzskych bratov Lumierovcov.

Historické premietanie trvalo 20 minút a uskutočnilo sa v hotelovom salóne na ulici Boulevard des Capucines v centre Paríža. Prišlo naň menej než 30 ľudí, hoci miestnosť mala kapacitu 100 stoličiek. Ako plátno slúžili biele plachty. Novinári boli tiež pozvaní, ale napokon sa rozhodli neprísť.

Lumierovci divákom premietli výber svojich krátkych filmov, pričom scény obsahovali zábery na robotníkov opúšťajúcich továreň, dieťa "loviace" zlatú rybku zo sklenenej nádoby a muža robiaceho kotúľ vpred. Premietal sa aj krátky film "Pokropený polievač", považovaný za prvú dejovú snímku filmovej histórie.

Plagát je jedným zo 164 vzácnych filmových plagátov, ktoré Sotheby's ponúkne v on-line aukcii 28. augusta. Predpokladá sa, že sa predá za 40.000-60.000 libier, informuje denník The Guardian. Plagát od výtvarníka Henriho Brispota je jednou z dvoch verzií, ktoré boli vytvorené pre toto premietanie.