Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: SND uvedie hru Ľ. Feldeka Nepolepšený svätec

Na snímke zľava herci Richard Autner, Matej Marušin, režisér Kamil Žiška, dramaturg Peter Kováč, spisovateľ Ľubomír Feldek a riaditeľ činohry SND Roman Polák

Novinkou s podtitulom Vy máte v rukách moc, my pravdu pokračuje v Modrom salóne v projekte divadelného stvárnenia osudov významných osobností našich dejín.

Bratislava 22. júna (TASR) – Slovenské národné divadlo (SND) pripravuje premiéru inscenácie hry Ľubomíra Feldeka Nepolepšený svätec v réžii Kamila Žišku. Novinkou s podtitulom Vy máte v rukách moc, my pravdu pokračuje v Modrom salóne v projekte divadelného stvárnenia osudov významných osobností našich dejín. Tvorcovia si tentoraz vybrali širokej verejnosti nie príliš známu, o to však významnejšiu postavu katolíckeho disidenta a lekára Silvestra Krčméryho.



"Usilujem sa v nej pripomenúť, že na Slovensku patril boj za kresťanské hodnoty k najvýznamnejším kapitolám boja za demokraciu (hoci historici aj politológovia na to často zabúdajú). Krčméry nie je len katolícky disident - som si istý, že jeho reč pred súdom bude raz vedieť naspamäť každý slovenský maturant," uvádza Ľubomír Feldek k svojej novej hre, ktorá vznikla na objednávku SND. "Je to zvláštna náhoda, že ste si na túto najkatolíckejšiu z katolíckych tém vybrali luterána," uviedol dnes na tlačovej konferencii autor hry, ktorý ju venoval k životnému jubileu Františkovi Mikloškovi, Krčméryho mladšiemu spolubojovníkovi.

Hra sa sústreďuje na mravné posolstvo života Silvestra Krčméryho vo väzení, kde ho nedokázali zlomiť ani najbrutálnejšími metódami vtedajšej ŠtB. Jeho živá viera mu pomohla prekonať dnes až takmer neuveriteľné spôsoby mučenia, ktoré mali za cieľ priviesť ho k "polepšeniu", teda k popretiu jeho viery a súhlasu s mocenskými princípmi vládnutia komunistickej diktatúry. Krčméry sa však "nepolepšil", prejavil obrovskú vnútornú silu, obstál aj v najťažších skúškach a zamietol všetky rozhodnutia súdov, na základe ktorých by mohol byť prepustený, ak by aspoň čiastočne priznal svoju vinu, pretože žiadnu necítil. "Aj táto inscenácia nám dáva možnosť si pomenovať, aj pre veriacich aj pre neveriacich, čo je skutočne schopnosť vydržať podmienky, ktoré sú veľmi kruté práve preto, že ten človek má v sebe lásku a vieru," povedal k novej inscenácii, ktorá nesie známky dokumentárnej drámy, riaditeľ Činohry SND Roman Polák.

Pre režiséra Kamila Žišku je Nepolepšený svätec štvrtou inscenáciou, ktorú uvádza na pôde SND. "V prvom rade sme sa snažili vyrozprávať Krčméryho príbeh, ktorý stále hľadal pravdu. Jeho slávna veta, ktorá zaznela pri súde - Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu - to je premisa celej inscenácie," povedal pre TASR a na margo katolíckeho disidenta a podčiarkol: "Neustále hľadal pravdu, v každej situácii, dokonca aj keď mu dávali podmienečné prepustenie. Odmietol ho, pretože ho prepúšťali ako zločinca, a on nebol zločinec. Toto sa im snažil vysvetliť, bol to až na hrane pravdivý muž."

Silvestra Krčméryho, ktorý dlhé roky stál za svojím názorom, stvárňuje Matej Marušin, a. h. "O pánovi Krčmérym som netušil, pre mňa je táto postava neuveriteľnou školou, čo sa hereckej práce týka, ale je to aj obrovská škola života. Za to obdobie, keď sme sa trápili a budovali túto inscenáciu, mal som možnosť oveľa viac sa zamýšľať nad celou existenciou, že o čo tu vlastne celé ide," poznamenal herec k novému titulu. Odohráva sa v dvoch časových rovinách - v 90. rokoch v ordinácii Silvestra Krčméryho, kde ho navštívi jeho bývalý vyšetrovateľ, a v 50. rokoch na rôznych miestach jeho vyšetrovania a väznenia. "Vždy, keď prejdeme celé predstavenie, uvedomujem si, že sme tu dve hodiny a ukázali sme vám priebeh života nejakých 17 rokov, tak si skúsme všetci predstaviť, že kebyže sa na to utrpenie, na tú dávku naturalizmu, ktorý sme do toho vložili, pozeráte 17 rokov. Pre mňa je neuveriteľným zázrakom, že sme takýto silný príbeh takéhoto obrovského, živého človeka dokázali vtlačiť do dvojhodinovej formy," dodal Marušin. Jeho partnerom na javisku je najmladší člen Činohry SND Richard Autner. Aj pre neho bolo stretnutie s postavou Silvestra Krčméryho silné: "Priznám sa, že toto meno som nepoznal, hneď ako prišla výzva túto inscenáciu robiť, kúpil som si knihu Pravdou proti moci, je to naozaj veľmi silný príbeh o odvahe a sile človeka."

Premiéra hry, ktorej témou je tiež "nevyhnutnosť pokánia a povznášajúca sila odpustenia", sa uskutoční v piatok 23. júna. Scénu a kostýmy navrhol Peter Janků, pod dramaturgiu sa podpísal Peter Kováč.