Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Slovenská filharmónia sa predstaví pod taktovkou Rahbariho

Slovenská filharmónia a Slovenský filharmonický zbor Foto: Slovenská filharmónia/Ján Lukáš

Na úvod večerov zaznie Koncert pre husle a orchester d mol, op. 46 Arama Chačaturjana, ktorý vznikol v roku 1940 a v tomto roku bol uvedený aj v premiére.

Bratislava 10. januára (TASR) - Aj v tejto koncertnej sezóne prichádza ako hosť do Slovenskej filharmónie na Slovensku obľúbený dirigent iránskeho pôvodu Alexander Rahbari. So SF spolupracuje viac ako tri desaťročia. Za dirigentským pultom bude stáť vo štvrtok a v piatok (11. a 12.1.).

Na úvod večerov zaznie Koncert pre husle a orchester d mol, op. 46 Arama Chačaturjana, ktorý vznikol v roku 1940 a v tomto roku bol uvedený aj v premiére. V SF zaznie sólový part spájajúci virtuóznu náročnosť s melodickou lyrikou v interpretácii kórejskej huslistky Yoon-Hee Kim. Mladá rakúsko-kórejská umelkyňa mala svoj prvý orchestrálny debut ako päťročná s maďarským orchestrom Savaria, pričom na husle začala hrať ako trojročná. Ako štvorročná sa stala najmladšou študentkou na Hudobnej univerzite vo Viedni. Yoon-Hee Kim je víťazkou významných interpretačných súťaží. Realizovala koncerty v prestížnych svetových koncertných sálach. V roku 2011 získala od kórejského ministerstva kultúry ocenenie Mladý umelec roka a stala sa tiež čestnou ambasádorkou Nových siedmich divov sveta, a to konkrétne ostrova Jeju. Koncert bude pokračovať Fantastickou symfóniou op. 14 Hectora Berlioza, ktorá bola po prvý raz uvedená v roku 1830 a priniesla 27-ročnému skladateľovi veľký úspech. Odvtedy sa Fantastická symfónia stala neodmysliteľnou súčasťou programov orchestrálnych koncertov.

Začiatok koncertov je o 19.00 h.