Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Škriatok bude sprievodcom na divadelnej krížovej ceste

Ja to pracovne nazývam krížová cesta divadelná, pretože bude mať 14 zastavení, po ktorých škriatok formou inscenovanej prehliadky prevedie záujemcov zákulisím," pre TASR uviedol režisér Peter Oravec.

Bratislava 27. mája (TASR) – Deťom aj dospelým chce Divadlo Nová scéna (DNS) v Bratislave ukázať pre verejnosť bežne nedostupné svoje priestory a v dňoch 1. a 2. júna pripravuje Deň otvorených dverí (DOD).

"DOD má tradíciu na Novej scéne, ale takýmto spôsobom to bude prvýkrát. Ja to pracovne nazývam krížová cesta divadelná, pretože bude mať 14 zastavení, po ktorých škriatok formou inscenovanej prehliadky prevedie záujemcov zákulisím," pre TASR uviedol režisér Peter Oravec.

Divadelný škriatok raz za dve hodiny prevezme skupinu vo foyeri DNS a odhalí jej tajomstvá ukryté za oponou. Spoločne nazrú do strojovne, riaditeľne, tanečnej sály, maskérne, šatní, skladu kostýmov či do prepadliska. Cez ukážky z rôznych bývalých, terajších aj budúcich muzikálov a predstavení, ktoré predvedú herci, sa návštevníci dozvedia pikošky aj fakty o slávnych hercoch, obdobiach a inscenáciách DNS. Napríklad, koľko stál najdrahší kostým, koľko najviac účinkujúcich bolo na scéne, ktorá inscenácia sa hrala najdlhšie a ktorá mala najviac repríz. Zaspomínajú si na slávnu éru operiet, uvidia raritnú ukážku z inscenácie Fidlikant na streche s Jozefom Kronerom či úryvky z populárnych muzikálov Jozefa Bednárika.

"Prehliadka trvá jeden a pol hodiny a na ňu je obmedzená kapacita 30-35 ľudí. O piatkové (1.6.) prehliadky už prejavili záujem niektoré školy," dodal Oravec.