Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Sir Mick Jagger dnes oslávi sedemdesiatku

V roku 1943 sa narodil britský rockový hudobník, skladateľ, herec, producent a businessman Mick Jagger. Foto: TASR/AP

Rolling Stones vydali 22 štúdiových albumov, ten posledný A Bigger Bang vyšiel v septembri 2005.

Bratislava 26. júla (TASR) – Sir Michael Philip Jagger dnes oslávi 70. narodeniny. Viac ako päťdesiat rokov života venoval hudobnej legende, známej pod menom Rolling Stones. Narodil sa v Dartforde 26. júla 1943. Matka bola rodená Austrálčanka, otec Angličan bol učiteľom telocviku.

Už na škole sa Mick zapísal ako odporca predpisov v školskom oblečení. Po strednej škole v Dartforde študoval ekonómiu na London School of Economics. V roku 1959 mal s kamarátom Dickom Taylorom skupinu. Jej názov bol Little Boy Blue & The Blue Boys a Mick do nej priviedol aj Keitha Richarda. Skúšali doma u Jaggerovcov, matka Eva však po čase zavelila a „modrí chlapci“ sa museli od Jaggerovcov vysťahovať. V roku 1960 založil Alexis Korner prvú britskú bluesovú skupinu Blues Incorporated. V tejto si Mick Jagger príležitostne zaspieval.

Britská skupina Rolling Stones, na snímke zľava spevák Mick Jagger, gitarista Ronnie Wood, gitarista a spevák Keith Richards a bubeník Charlie Watts počas koncertu na štadióne Wells Fargo Center v americkej Philadelphii v noci na stredu 19. júna 2013.
Foto: TASR/AP
Nápad založiť skupinu Rolling Stones vznikol vo vlaku. Pri cestovaní do Londýna v roku 1961 sa stretli Mick Jagger a Keith Richards. Poznali sa už z Maypoole Country Primary School. Počas tohto rozhovoru vo vlaku zistili, že obaja sú fanatikmi rhythm & blues a rozhodli sa založiť skupinu. Prišlo stretnutie s dvojicou Brian Jones, Dick Taylor, pribudol klávesák Ian Stewart a bubeník Mick Avory. V apríli 1962 začali skúšať a oficiálne sa predstavili na prvom vystúpení 12. júla 1962 v známom londýnskom hudobnom klube Marquee. Na miesto Dicka Taylora prišiel 7.decembra 1962 do kapely basový gitarista Bill Wyman, za bicie nástroje 14.januára 1963 posadil Charlie Watts.

Prvý singel


Prvý singel s cover verziou piesne Come On Američana Chucka Berryho vydali 7. júna 1963. Druhý singel prišiel na svet vďaka dvojici John Lennon a Paul McCartney. Andrew Oldham, od 1.mája 1963 manažér Rolling Stones, sa stretol s Lennonom a McCartneym, u ktorých bol predtým zamestnaný. Pozval ich na skúšku Rolling Stones v klube Studio 51. Lennon s McCartneym im zahrali časť novej skladby I Wanna Be Your Man. Jaggerovi sa páčila, mal však dojem, že je nedokončená. John s Paulom odišli do vedľajšej miestnosti a po pár minútach mali dopísaný refrén. Rolling Stones skladbu v októbri nahrali a 1. novembra vyšla na druhom singli. V hitparáde sa dostala na 12. miesto. Samotní Beatles ju zaradili na druhú LP platňu With The Beatles.

Po úspechu skladby I Wanna Be Your Man sa všetko rozhýbalo. Vypredané koncerty, skupina sa stáva zo dňa na deň známejšou. Upútal hlavne spevák Mick Jagger. Ten vedel na koncertoch vytvoriť správnu atmosféru. Daily Express k turné napísali – Beatles sú idolom všetkých vekových skupín, Rolling Stones podchytili hlavne mladých. Prvú LP platňu s názvom Rolling Stones vydali 25. apríla 1964. Dostala sa na 1. miesto v americkom rebríčku a z prvého miesta vytlačil LP platňu With The Beatles. Prvou piesňou na čele anglického rebríčka bola It's All Over Now. Po nej ich bolo do konca 60. rokov ďalších osem.



Spoločnosť Rolling Stones Records


Jagger a spol. si 6.apríla 1971 založili vlastnú spoločnosť Rolling Stones Records, ktorej logom je známy vyplazený jazyk. Necelý mesiac nato vydali prvý album na vlastnej etikete, dostal názov Sticky Fingers. Obal platne navrhol americký pop-artový umelec slovenského pôvodu Andy Warhol a bol skutočne originálny – na kresbe džínsov bol do obalu vlepený originál džínový zips, ktorý sa dal rozopnúť.

Rolling Stones vydali 22 štúdiových albumov, ten posledný A Bigger Bang vyšiel v septembri 2005. V anglickej singlovej hitparáde mali 43 skladieb, osem z nich na prvom mieste, v americkej 41 piesní a rovnako osem na prvom mieste. Na svojom konte má Mick Jagger päť sólových albumov, piatym je kompilácia The Very Best Of Mick Jagger z októbra 2007. V  roku 2011 vytvoril hudobný projekt Super Heavy, s ktorým vydal v septembri 2011 aj rovnomenný album. Z dvoch manželstiev a dvoch známostí má Mick Jagger sedem detí. Je štvornásobným starým otcom. V roku 1989 uviedli Rolling Stones do Rokenrolovej siene slávy, v decembri 2003 dostal titul Sir.